Volg ons via
 
 
 

Ga je gang in Groningen

Wandelroute in Groningen | Proef de sfeer van toen..

Ken jij de pareltjes van Groningen? Dit zijn de oudste, in oorsprong vaak middeleeuwse steegjes in de binnenstad. In Groningen worden ze ook wel gangen genoemd. De wandelroute ‘ga je gang in Groningen’ laat je er meer dan dertig zien.

Er zijn ooit meer dan 200 van dit soort gangen geweest. Nu zijn er nog zo’n 50 over. De gangen zijn in ere hersteld en zien er weer prachtig uit. Bovendien is een twintigtal gangen voorzien van eigentijdse informatiepanelen, waarop je aan de hand van tekst en beeld meer te weten kunt komen over de naam, geschiedenis en overige

De betekenis van gang, als geplaveide weg, is nauwe steeg of slop. Soms zijn ze niet breder dan 30 of 40 centimeter. Over het algemeen is een gang openbaar terrein, hoewel het soms particulier terrein lijkt te zijn, zo ’knus’ komen de gangen vaak over, zeker ook als ze gedeeltelijk of geheel overdekt zijn, zoals de Brouwersgang.

In Groningen werden diverse beroepen in deze gangen uitgeoefend. Hoedenmakers, koperslagers, koffiebranders en broodbakkers bevolkten onder meer de Groninger gangen. Proef de sfeer van toen tijdens deze leuke en verrassende wandelroute.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Robert
Hits: 2055
Categorie: 
Wandelnieuws
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
groningen stadswandeling, groningen bezienswaardigheden, groningen kaart