Volg ons via
 
 
 

Brielle - Gevelstenenroute

Gevelstenen wandeling door Brielle

Uithangborden, gevelstenen, namen op huizen, allemaal willen ze je iets vertellen. Ze vertellen een verhaal over het huis en zijn bewoner. Maak deze mooie wandeling door Brielle en bekijk de prachtige gevels van dichtbij.

In de middeleeuwen waren bepaalde beroepen verplicht zich als zodanig kenbaar te maken. De chirugijn, de barbier, de vroedvrouw, de pruikenmaker en de geldwisselaar moesten duidelijk herkenbaar zijn voor de bevolking. Destijds werden de huizen van hout gemaakt. Een huis van steen was uiterst zeldzaam. Pas na 1500 was het verplicht om (gedeeltes van) huizen van steen te maken.

Vanaf die tijd wordt de gevelsteen populair. Tot in de 18e eeuw de Napoleontische tijd aanbreekt en de achternamen verplicht worden. De huisnummering neemt administratieve vormen aan en na 1800 wordt de gevelsteen overbodig. Toch blijft een aantal mensen hun huis namen geven. Heel wat van de in Brielle beschreven gevelstenen dateren uit de 20e eeuw.

De gevelstenen wandeling door Brielle duurt circa 2 à 2,5 uur. Je kunt de route voor € 2.50 kopen bij de VVV op de Markt 1 in Brielle.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2945
Categorie: 
Stads- en dorpswandelingen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
wandeltocht brielle, stadswandeling brielle, gevelstenen brielle