Volg ons via
 
 
 

Landgoed Oude Buisse Heide

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Natuurmonumenten kreeg in 1945 het landgoed als schenking van Henriette Roland Holst . Onderdeel van het buitenverblijf is De Buisse Hoeve, een langgevelboerderij uit 1809. De hoeve is een Rijksmonument, dit betekent dat het in originele staat wordt gehouden. De boer houdt op ecologische wijz e veertig Blondes d’Aquitaine als vleeskoeien. Recent is een oude koepel herbouwd.

Zangvogels
In het zuiden van het landgoed zijn dennen- en loofbossen. Door de ouderdom van de dikke, grove dennen doet het bos natuurlijk aan, hoewel de bomen voor houtproductie zijn aangeplant. Het natuurgerichte beheer van Natuurmonumenten vergroot de natuurwaarde: loofbomen mogen uitgroeien en dood hout mag blijven liggen. In het bos broeden zangvogels en spechten.

Heide met vennen
Het noorden van de Oude Buisse Heide bestaat uit heide met vennen. De meeste heide is in het verleden ontgonnen tot landbouwgrond. Daardoor komt het korhoen hier nu niet meer voor. Dieren die u nog wel op de heide kunt aantreffen zijn wulp en levendbarende hagedis. De boomvalk jaagt op de talloze libellen boven de vennen. Sommige heidevennen worden omringd door gagel. In het voorjaar bloeien op de heide snavelbies, veenpluis en zonnedauw. Ook kunt u dan concerten van groene kikkers horen. De Buisse Hoeve De Buisse Hoeve is opgetrokken in rode baksteen en ingemetseld in de kopse gevels. De ramen hebben kleine roedeverdeling met luiken. Het zadeldak heeft aan de voorzijde betonpannen en aan de achterzijde vlakke mulderpannen.
Een gedeelte van de woonboerderij was vroeger gereserveerd als ‘Heerkamer’, een gastkamer. Deze kamer heeft ook dienst gedaan als jachtkamer. Nu nog ontvangt Natuurmonumenten hier haar gasten. In deze ‘Heerkamer’ zijn de originele tegels, de schouw en wandkasten nog aanwezig.

Henriëtte Roland Holst
Schrijfster en politica Henriëtte Roland Holst (1869-1952) bracht op het landgoed haar zomers door. Ze ontving er prominente gasten als Hendrik Berlage, Charley Toorop en Herman Gorter. In 1919 liet Richard Roland Holst hier zijn atelier bouwen naar een ontwerp van Margaret Kropholler-Staal. Zij ontwierp ook de voorraadschuur (1942). Er zijn wandelroutes van 6, 7 en 12 kilometer vanaf twee startpunten.

Meer info:  Klik Hier

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 3417
Categorie: 
Wandelnieuws
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
Natuurmonumenten, wandelroutes, fietsroutes