Volg ons via
 
 
 

Rozendorp Lottum

Noord-Limburgse dorpje Lottum is het centrum van de Nederlandse rozenteelt.

Noord-Limburgse dorpje Lottum is het centrum van de Nederlandse rozenteelt.

Hier worden jaarlijks zo'n 20 miljoen tuinrozen gekweekt. De geschiedenis van Lottum gaat tenminste terug tot de Romeinse tijd. Dit blijkt onder meer uit een gevonden urnenveld en een aangetroffen Romeinse altaarsteen. Al in de 18e eeuw had Lottum boomgaarden en kweekte men er haagplanten, maar vooral na 1950 groeide het boomkwekersvak en ontstond in Lottum de rozencultuur. Zo krijgt Lottum de naam Rozendorp van Nederland.

Het was kapelaan Lichtevelt die Lottum bekend maakte met de rozenteelt. Om gezondheidsredenen had deze een tijd in Frankrijk doorgebracht, waar hij het vak van boomkweker leerde van kloosterlingen in Vichy in de buurt van Orleans. Eenmaal terug in Lottum leerde hij zijn zwagers het vak. Begin 1900 deden de rozen hun intrede in Lottum. Tot de Tweede Wereldoorlog werden rozen gekweekt in combinatie met andere gewassen. Na de oorlog, tijdens de wederopbouw, groeide de productie van rozen. Op dit moment worden er in Lottum en directe omgeving elk jaar ongeveer 20 miljoen rozen gekweekt. Dit komt neer op circa 70 procent van de Nederlandse rozenproductie! Met recht kan dus worden gezegd dat Lottum ht rozendorp van Nederland is.

In augustus 1999 werd rozendorp Lottum verblijd met de komst van hare majesteit Koningin Beatrix. Zij doopte er de roos 'Hertogin van Limburg'. Tijdens haar bezoek nam de koningin een heus Lottums rozenboek, 'Rozen om op te eten', in ontvangst.

Tweejaarlijks in augustus (het tweede weekend) wordt een rozenfestival gehouden. Volgende Rozenfestival vindt plaats in 2014 met als thema :'Rozen stelen de show'.
Rozenfietsroute
Ook staat Rozendorp Lottum bekend om een rozenfietsroute. Deze route (ruim 35 kilometer) wordt vanaf mei 2008 door middel van groene bordjes aangeduid. Deze speciale fietsroute voert niet alleen langs rozenvelden, maar ook door het dorpje zelf, dat is voorzien van fraaie rozenbogen en rozenelementen.Van juli tot september bieden de Lottumse rozenvelden een unieke bloemenpracht en overweldigende geuren.
Stichting Rozendorp Lottum
Activiteiten zoals het rozenfestival, de open dagen bij kwekerijen en de rozenfietsroute worden georganiseerd door de Stichting Rozendorp Lottum. Deze stichting, die louter uit vrijwilligers bestaat, stelt zich ten doel om het dorp Lottum te promoten als Rozendorp van Nederland.
Bezienswaardigheden:

St Gertrudiskerk

Volgens de overlevering heeft een Romeins gebouw aan de Maas, oorspronkelijk Romeinse tempel of badhuis, als eerste Christenkerk dienst gedaan.

Markt

Op het Marktplein tegenover de kerk bevindt zich een gemetselde put waarop een pomp is geplaatst, netjes afgesloten in een vierkant kastje, met bovenop als sieraad een 'Peg'. Dit was Lottums eerste pomp.

Kruis Homberg

Bij de Hombergerweg passeert u een veldkruis. Dit veldkruis werd in 1899 geplaatst ter gelegenheid van een bruiloft. Het dient als zogenaamd 'hagelkruis' om zo bescherming te vragen tegen oogstvernieling door hagelstormen. Ook ziet u hier een aantal historische boerderijen.

Kasteel Kaldenbroek
En van de drie kastelen die Lottum eens rijk was. De huidige eigenaar heeft het gebouw weten te herstellen zoals dit aan het begin van de negentiende eeuw was. Het hoogtepunt van het kasteel was toen al voorbij. Dit lag omstreeks 1400 toen de Heren van Kaldenbroek het recht bezaten om mee te mogen beslissen in de politiek van het Graafschap Gelre.

Meerlosebaan

De Meerlosebaan is van origine een Romeinse weg, die tot na de Franse tijd een belangrijke Noord/Zuid-verbinding was. Op de Tranchotkaart, 1803 - 1820, staat deze aangegeven als Grande Route de Venlo-Nijmegen. Deze loopt vanaf Brussel via Leopoldsburg naar Nijmegen. Nu is het een prachtig fietspad door Lottumse natuur.

Kasteel de Borggraaf

Hoewel deze fietsroute niet langs Kasteel de Borggraaf voert, is de buitenzijde van het kasteel (vlakbij de kerk) en zijn oprijlaan wel de moeite van het bezichtigen waard. De oostgevel van de Borggraaf zou volgens de muurankers dateren uit het jaar 1555, de kelders reeds uit de 13/14e eeuw.

Houthuizen

Houthuizen is een belangrijk gehucht van Lottum. In deze omgeving zijn ook de restanten gevonden van enkele Keltische grafheuvels. De Familiekapel is gebouwd door de bewoners van Houthuizen, uit dank dat er tijdens de laatste Wereldoorlog niemand van de bevolking van deze gemeenschap gestorven is door het oorlogsgeweld.

Bron: rozendorp Lottum


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2823
Categorie: 
Binnenland
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
lottum rozen, lottum nieuws, rozendorp limburg, rozenfestival, rozen planten, rozen kweken
Gerelateerde artikelen
Vakantie Aanbiedingen
Er zijn geen items beschikbaar.