Volg ons via
 
 
 

Turkije - Side

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Het romantische dorp Side (18.000 inw.) heeft zich in de jaren '80 ontwikkeld tot een belangrijke toeristenplaats. Een aantrekkelijk strand en een rotsachtig schiereiland met ruïnes van een Romeinse havenstad zijn de grote attracties van dit uit zijn voegen gegroeide oord. Side ligt ongeveer 5 km ten zuidwesten van het veel grotere Manavgat, een provinciehoofdstad zonder bezienswaardigheden van betekenis.

De toeristen waren niet de eersten die werden aangetrokken door de romantische locatie. De Egyptische koningin Oeopatra had hier vlak voor het begin van onzejaartelling al een rendez-vous met haar geliefde, de Romeinse staatsman Marcus Antonius. Side beleefde in die periode net haar grote bloeitijd. Nadat Griekse kolonisten zich in de 7e eeuw v. Chr. bij een Anatolische nederzetting hadden gevestigd, werd de stad eeuwenlang beheerst door piraterij en slavenhandel, totdat de Romeinen orde op zaken stelden en de legale handel sterk bevorderden. Pas toen de haven in de Byzantijnse tijd begon te verzanden, was het gedaan met Side.

De ruïnes werden rond 1900 betrokken door Turkse families uit Kreta. De eerste hotels werden pas na WO n gebouwd, maar nu is het op de stranden en bij de ruïnes in de zomermaanden drukker dan in een winkelcentrum op zaterdag. Langs de hoofdstraat rijgen tapijtwinkels, juwelierszaken en boetieks zich aaneen. Bij het haventje zijn gezellig ogende restaurantjes met terrassen.

De opgravingen
Bij het binnenrijden van Side passeert u de ruïnes, die gedeeltelijk in het moderne Side liggen. Net als in Aspendos is ook hier het theater de grote blikvanger. Ditmaal is het niet de perfecte staat, maar de omvang die imponeert: het bood plaats aan 15.000 mensen. De onderste 29 rijen waren toegankelijk via een gewelfde gang, waarin winkeltjes waren gevestigd. De achterkant van het theaterpodium ging in de 4e eeuw deel uitmaken van de Byzantijnse stadsmuur.

Binnen deze verdedigingslinie lag ten noordoosten van het theater een grote agora met aan de noordzijde een badhuis waarin nu een aardig museum is ondergebracht. U kunt er de overeenkomst zien tussen deze thermen en de traditionele Turkse baden. In de met sarcofagen en beelden gevulde tentoonstellingsruimten herkent u het frigidarium, het tepidarium en het caldarium (zie het essay bij de wijk Beyoglu in het hoofdstuk over lstanbul). Ten oosten van het museum liggen nabij de stadsmuur de resten van een Byzantijnse basilica. Tussen dit gebouwen het theater lag een tweede plein, bestemd voor officiële staatsaangelegenheden. Vanaf de grote stadspoort (met daarnaast een bronhuisje en een aquaduct) leidde een zuilenboulevard naar de vroegere haven. Hier vindt u de ruïne van de Romeinse tempel van Athena en Apollo (leeuw), waarvan nog enkele zuilen overeind staan.

Misschien heb je wel eens overwogen om er een appartement of woning te kopen. Kijk dan eens op de volgende website: www.lindahomes.nl


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2123
Categorie: 
Buitenland
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
turkije, turkse riviera, zonvakantie, tweede woning, vakantie
Vakantie Aanbiedingen
Er zijn geen items beschikbaar.