Volg ons via
 
 
 

Zandvoort

Zandvoort | Gezellige badplaats aan Noordzeekust

In het wapen van Zandvoort staan 3 vissen wat er overduidelijk op duidt dat dit een vissersplaats is. Zandvoort heeft zijn naam te danken aan vroegere benamingen die aangaven dat het een badplaats aan zee betrof. In vroeger tijd heette het Sandevoerde. Sande betekent zand en Voerde of Voorde betekende doorwaadbare plaats. Hoewel nog altijd een vissersplaats is de belangrijkste bron van inkomsten nu het toerisme.

Zandvoort ligt al vanaf het jaar 1100, beschut achter de duinen. Eind 1700, begin 1800 was een rampzalige periode dankzij de Franse overheersing. Er mocht en kon niet worden gevist op zee, omdat Frankrijk in oorlog was met Engeland. Een groot deel van de bevolking moest werkloos thuis zitten.

Zandvoort kennen we vooral als vissersplaats en vanwege de mooie stranden die in de zomermaanden door duizenden toeristen worden bezocht. Maar Zandvoort was in de 19e eeuw ook erg beroemd in binnen- en buitenland, vanwege de goede kwaliteit aardappelen die hier in de vruchtbare duingronden werden gepoot. Deze duinpiepers waren zo sterk dat zelfs aardappelziekten er geen vat op hadden.

Vanaf begin 1800 richtte zich men meer en meer op het toerisme. Het Badhuis kreeg gestalte in 1828 en door de aanleg met klinkers van de Zandvoortselaan, werd het dorp ook goed bereikbaar. De bouw van hotels, luxe villa's en winkels ging in rap tempo en in 1881 kwam ook de spoorwegverbinding tot stand. Zandvoort heeft al aardig wat hoogwaardigheidsbekleders mogen ontvangen waaronder Keizerin Sissi. De bouw van woningen en vakantieflats ging na de Tweede Wereldoorlog verder. Zandvoort kreeg steeds meer positieve bekendheid en inmiddels worden er jaarlijks een 4,5 miljoen toeristen welkom geheten.

Strand
Het uitgestrekte strand van Zandvoort behoort tot één van de mooiste stranden in ons land met een lengte van maar liefst 9 kilometer en 100 meter breed. Badgasten hebben dan ook volop ruimte om te recreëren. Zeilen en surfen op zee en een partij volleybal op het strand zijn geliefde sporten.

De 40 strandpaviljoens, waarvan 1 ook in de wintermaanden open, bieden volop keus aan eten drinken. De terrassen worden veelal afgeschermd door in totaal 3 kilometer aan glaswand waardoor men heerlijk uit de wind en in de zon kan genieten.

Blauwe vlag
Zandvoort heeft in 2004 de Blauwe Vlag ontvangen, hét symbool voor schone en veilige stranden. Dit houdt in dat Zandvoort zich moet houden aan een groot aantal criteria. Zo moet er een EHBO-post zijn alsmede reddingsmateriaal. De kwaliteit van het zwemwater wordt gecontroleerd, er moeten voldoende faciliteiten voor alle gasten aanwezig zijn en ook voor gehandicapten moeten er voorzieningen zijn aangebracht.

Centrum
Zandvoort heeft een gezellig centrum met vele leuke horecagelegenheden en winkels die ook op zondag open zijn. Al wandelend door het voormalige vissersdorp zie je nog de mooie geveltjes. Het Gasthuishofje en het Raadhuis zijn echte blikvangers. Het grote aantal kroegen en restaurants nodigen uit voor een luke tussenstop met een drankje en/of hapje.

Zandvoort is per trein uitstekend bereikbaar en te voet sta je al snel middenin het centrum. Wie toch met de auto komt kan op veel plekken gratis parkeren vlakbij het centrum.

Zandvoort heeft ook nog een goede reputatie opgebouwd met de aanwezigheid van het Circuit Park Zandvoort. Naast de Formule III  races worden hier het hele jaar door zo'n 20 topevenementen georganiseerd. Daarnaast vinden er in Zandvoort veel muziek- en dansevenementen plaats. 

Bezienswaardigheden:
Juttersmu-Zee-um 
Zandvoorts museum

Een selectie van enkele Hotels
NH Zandvoort
Best Western Palace
Hotel Zandvoort
Center Parcs Strandhotel Zandvoort
Beach Hotel Zandvoort
Hotel Keur Zandvoort
Hotel Hoogland Zandvoort
Hotel Zuiderbad Zandvoort

Sinds 1 januari 1960 wordt in Zandvoort de oudste Nieuwjaarsduik ter wereld georganiseerd.

Bron: info-zandvoort


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 4607
Categorie: 
Binnenland
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
zandvoort strand, zandvoort aan zee, zandvoort hotel, zandvoort weer
Gerelateerde artikelen
Er zijn geen items beschikbaar.
Vakantie Aanbiedingen
Er zijn geen items beschikbaar.