Volg ons via
 
 
 

Hindeloopen

Hindeloopen is niet groot maar heeft toch wel veel bezienswaardigheden

In 1225 kreeg het oude stadje Hindeloopen stadsrechten. Het behoort tot één van de minder grote elf steden. In de 17e en 18e eeuw had Hindeloopen een grote vloot van meer dan 100 schepen. Vrijwel de gehele mannelijke bevolking was op enigerlei wijze wel betrokken bij de handel en de zeevaart op Rusland en Scandinavië. Grote bloei maakte het stadje mee door de handel met de stad Amsterdam. Hier kwam echter een eind aan in de 19e eeuw. 

Hindeloopen werd van een rijk stadje ineens een arme vissersplaats. De handelslieden en schippers vertrokken massaal naar Amsterdam. Dankzij het opkomende toerisme in de 20e eeuw ging het langzaamaan weer de goede kant op. Herinneringen aan de rijke periode van weleer is nog te zien door de grootschippershuizen die Hindeloopen rijk is. Achter deze huizen staan de zogeheten likhuizen. Wanneer de man een tijdlang op zee verbleef woonden zijn vrouw en kinderen in de zomermaanden in deze zomerhuisjes. Hindeloopen telt nog veel oude karakteristieke panden, mooie steegjes en doorkijkjes.

Bezienswaardigheden

Hindeloopen is niet groot maar heeft toch wel veel bezienswaardigheden. De Westertoren stamt uit 1593 en de Hervormde kerk uit 1632. Museum Hindeloopen heeft een fraaie collectie Hindelooper klederdracht en maak je kennis met het Hindelooper schilderwerk en de bijzondere interieurs. Bezoekers krijgen een goede indruk van het rijke verleden van Hindeloopen. 

De klederdracht in Hindeloopen is nog altijd wereldberoemd, tot in Japan en Amerika. Tegenwoordig wordt deze alleen nog gedragen door de folkloristische zang- en dansgroep "Aald Hielpen". Ook de Hindelooper schilderkunst is wereldwijd bekend. 

Eerste Friese Schaatsmuseum
Het schaatsmuseum heeft de grootste en meest gevarieerde schaatscollectie ter wereld (vanaf de 9e eeuw), de complete geschiedenis van de beroemde FRIESE ELFSTEDENTOCHT op de schaats, een originele schaatsmakerij, antieke sleden, authentieke koek-en zopietent. Videopresentatie over het maken van schaatsen en oude filmbeelden van de Elfstedentocht.

De openingstijden zijn het gehele jaar door: maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 18.00 uuren op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Stadsrondleiding
In Hindeloopen is het altijd gezellig. Dit ervaar je ook wanneer je met een stadsgids de mooiste plekjes van deze historische stad gaat opzoeken. Deze stadsrondleiding duurt ongeveer 1 uur. Indien gewenst kan de stadsgids de rondleiding doen in klederdracht. Voor inlichtingen en reserveringen kun je kontakt opnemen met het VVV kantoor.

Bron: VVV Hindeloopen


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2742
Categorie: 
Binnenland
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
hindeloopen schaatsmuseum, hindeloopen schilderkunst, vvv hindeloopen, hindeloopen activiteiten, hindeloopen museum
Gerelateerde artikelen
Er zijn geen items beschikbaar.
Vakantie Aanbiedingen
Er zijn geen items beschikbaar.