Volg ons via
 
 
 

Vlaanderen

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Ieper werd bij de Eerste Wereldoorlog volledig in de as gelegd en later van nul heropgebouwd. Bram Vermeulen heeft er een lied over gemaakt. Ieper is een leugen, zingt hij op een van zijn cd’s. Maar er is nog meer bekijks dan monumenten uit de eerste Wereldoorlog alleen. Willem I in het Ieperse stadhuis.

In de trappenhal, op de eerste verdieping van het Ieperse stadhuis hangt een levensgroot portret van Willem I, koning der Nederlanden. Na de nederlaag van Napoleon bij Waterloo in 1815 werden de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden bij elkaar gevoegd tot één koninkrijk. Men wilde een sterk land als buffer tegen Frankrijk. Het sprookje zou duren tot in 1830, toen werd België onafhankelijk en besteeg een Duitse prins die in Engeland woonde, de kersverse Belgische troon.

Maar gedurende 15 jaar hadden we dus een koninkrijk met Willem I aan het hoofd. In Ieper is men dit nog steeds niet vergeten. Vanuit de hoogte, zonder te verpinken, kijkt Willem I in de Ieperse trappenhal, neer over zijn ex-landgenoten. Hij wordt afgebeeld met een kaart van Ieper op een tafel en met op de achtergrond enkele herkenbare monumenten, zoals de kathedraal en de lakenhalle.

De Ieperlingen waren er terecht trots op, evenals op het feit dat de koning tot vijfmaal toe de vestingswerken kwam inspecteren.
Het stadsbestuur bestelde het portret van Willem I bij de kunstschilder Jean-Joseph Delanghe (1800-1865). Het werd in 1828 opgehangen in de ‘Oefenzaal voor Schilderkunst’. Merkwaardig is wel dat dit schilderij de woelige 1830-jaren heeft overleefd. Veel gelijkaardige portretten overleefden de revolutionaire periode niet. Het schilderij, olieverf op doek, meet 243 cm op 164 cm. Sinds 1973 wordt het bewaard op het stadhuis.

Praktisch
Je kunt het stadhuis van Ieper en het portret van Willem I elke werkdag van 8u30 tot 11u45u bezoeken.

Stadhuis Ieper
Grote Markt 34
8900 Ieper

Hollands kruitmagazijn in Ieper
Onder het 15 jaar durende Hollands Bewind kreeg de vesting Ieper een strategische rol toebedeeld. De toenmalige Hollandse regering trok er 3,8 miljoen gulden voor uit. De diverse versterkingen werden vernieuwd en er kwamen nieuwe fortificaties. De Nederlanders landgenoten bouwden met gele baksteen, verkregen door polderklei. De Fransen met hun bekende Vauban, gebruikten rode baksteen van lokale kleilagen.

Er werd duchtig gebouwd en verbouwd, maar in 1830, bij de Belgische onafhankelijkheid, waren de werken nog niet af. Ieper werd een gewone garnizoensstad en tegen 1850 was de vesting Ieper overbodig geworden. Architect Fuchs maakte van de militaire vesting vanaf 1852 een wandelpark. De militairen verdwenen uit het stadsbeeld. Pas op het einde van de 19de eeuw verwelkomde de stad opnieuw een garnizoen.

Er werd een militaire ruiterijschool opgericht met officieren uit heel europa en zelfs uit Zuid-Amerika. Het Hollands kruitmagazijn werd gebouwd in 1817 op de oude funderingen van een Frans kruitmagazijn uit 1684. Het tongewelf steunt op drie meter dikke zijmuren en kon 75.000 kg kruit bevatten. Het kruit werd in kleine houten tonnen van 57 kg opgeborgen. Spijkers, deurhengsels en sloten waren van brons om vonken te vermijden.

Men liep er in die tijd om dezelfde reden rond op houten klompen. Het kruitmagazijn doorstond de zware beschietingen van de Eerste Wereldoorlog. In 1997-1998 werd het aan de hand van de authentieke bestekken gerestaureerd. Het kruitmagazijn kreeg een polyvalente functie: nu is het een vergaderruimte en opvangplaats voor toeristen.

Praktisch
Het Kruitmagazijn organiseert geleide bezoeken en je kan er een audiovisuele voorstelling over de vesting- en stadgeschiedenis bijwonen. Als je het Kruitmagazijn wil bezoeken, moet je op voorhand reserveren bij de dienst toerisme van Ieper.

Kruitmagazijn
Esplanade
8900 Ieper

Dienst toerisme Ieper
Grote Markt in de Lakenhalle
Tel +32 (0)57 239 220
toerisme@ieper.be


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1860
Categorie: 
Buitenland
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
belgie, ieper, vlaanderen, vakantie, hotel aan belgische kust
Vakantie Aanbiedingen
Er zijn geen items beschikbaar.