Volg ons via
 
 
 

Als de Reus de Adelaar ontmoet

Tsjechië | Nog geen 900 km van Nederland liggen in het noorden van Tsjechië drie prachtige aaneengesloten natuurgebieden.

Waar in Tsjechië de reus de adelaar ontmoet, waken de "Sneeuwwitte Berg" en de "Grote Destna" over een regio die wordt gekenmerkt door dichte bossen, statige rotssteden, glooiende, weidse hellingen en kleurrijke steden en dorpen.

Op de grens met Polen en nog geen 900 km van Nederland liggen in het noorden van Tsjechië drie prachtige aaneengesloten natuurgebieden. Het Reuzengebergte is hiervan waarschijnlijk het meest bekend, maar direct ten oosten hiervan liggen het Nationale park Broumovsko met zijn majestueuze rotssteden en het sprookjesachtige Adelaarsgebergte.

Mijn eerste kennismaking met dit gebied is al weer van 15 jaar geleden. Een tijd waarin Tsjechië op het punt stond om zich los te maken van Slowakije en de Tsjechische bevolking op zoek ging naar een eigen identiteit. Verschillende oorlogen in het verleden, de onderdrukking door de Duitsers en het communistische juk hadden zo hun littekens nagelaten. Het werd tijd voor een nieuwe start.

Die eerste keer in Tsjechië was in de winter en we verbleven in het toen bij buitenlanders nog vrij onbekende Spindleruv Mlýn, middenin het Reuzengebergte. De heenreis was een avontuur op zich. Bij Magdenburg langs de snelweg stonden nog de oude wachttorens die eens de grens tussen Oost- en West-Duitsland markeerden. Aangekomen bij de grens met Polen bleek de overgang bij Frost die dag gesloten te zijn. Dit betekende dat we 40 km zuidwaarts in een kilometerslange file in Görlitz konden aansluiten. Niet eerder was ik met wintersport geweest, want dat was eenvoudigweg te duur. Tsjechië bleek een goed alternatief, betaalbaar en al waren de voorzieningen soms wat primitief de pistes waren goed. Ik zal niet snel mijn eerste afdaling, onder begeleiding van skileraar Petr, van de blauwe piste vergeten. Doodeng vond ik het. Maar het was heerlijk om weer eens echt winters weer mee te maken. Heerlijke lange wandelingen maakten we door de krakende sneeuw.

Sinds die eerste vakantie is er veel veranderd. Tsjechië en haar bevolking werken hard aan haar vooruitgang. Binnensteden worden omgetoverd tot kleurrijke parels, wegen zijn opgeknapt, voorzieningen als supermarkten verrijzen en het milieu speelt een belangrijke rol. De gevolgen van de zure regen maken plaats voor prachtige natuurparken en strenge wetten en regels moeten dit ook in de toekomst handhaven.

Gelukkig is tegelijk met al deze veranderingen het goede van 15 jaar geleden gebleven. De rust, de ruimte en de tijd voor elkaar zijn er nog. En, niet onbelangrijk, het leven is er nog steeds goedkoop.

Vele vakanties in Tsjechië volgden na deze eerste. In alle delen van het land, maar de drie natuurgebieden in het noorden blijven mijn favorieten. Het Reuzengebergte, Broumovsko Nationaal Park en het Adelaargebergte lenen zich uitstekend voor een kort of langer verblijf. De aantrekkingskracht van dit deel van Tsjechië schuilt in een mix van prachtige natuur, cultuur, historisch erfgoed en de ontelbare actieve uitdagingen. Het hier overheersende landklimaat geeft het ritme van de seizoenen nog duidelijk aan wat zorgt voor warme, droge zomers en koude winters waar 2 meter sneeuw niet snel een uitzondering is.

Van oudsher is dit gebied doorkruist met een enorm aantal perfect bewegwijzerde wandelpaden. Deze maken het gebied erg toegankelijk en laten bezoekers makkelijk kennis maken en zich snel thuis voelen. Met een goede kaart is het eenvoudig korte of lange routes samen te stelen, afgestemd op de eigen wensen en conditie.

Maar er is veel meer te ontdekken. Een paar highlights wil ik alvast noemen. De steden Trutnov, Náchod, Nove Mesto nad Metuje en Broumov, allen met een eigen identiteit en karakteristiek voor dit gebied. Met hun gezellige, levendige pleinen, prachtige stadsparken en grote aantal cafés en restaurants. De mooie, volledig ingerichte, kastelen van Náchod, Ratiborice en Nove Mesto nad Metuje en het prachtige klooster van Broumov. Een rondleiding door één van deze erfgoederen neemt je mee terug naar lang vervlogen tijden en toont de rijkdom van weleer.

De imposante rotssteden van Adrspach en Teplice. Een wekenlang durende bosbrand legde twee eeuwen geleden de schatten van dit prachtige gebied met rotsformaties bloot. Nog voor deze brand ondernam Goethe al verkenningstochten en natuurstudies door dit gebied. Een plaquette bij de ingang van het park herinnert hieraan. Tegenwoordig leiden wandelroutes langs de hoog oprijzende rotsen met namen als het suikerbrood, de tand en de geliefden, langs watervallen en door nauwe doorgangen.

De tocht met de kabelbaan naar de hoogste berg van Tsjechië, de Snezka, is een belevenis. De tocht naar boven duurt ongeveer 25 minuten en onderweg moet een keer overgestapt worden. Eenmaal boven op de top is er het machtige uitzicht over het Reuzengebergte en Polen, want de top van de Snezka staat precies op de grens.

Het sprookjesachtige Babiccino údoli , grootmoeders vallei. Genoemd naar oma Nemcove die hier de dorpskinderen voorlas en hen meenam door de vallei. Een beeld herinnert hier nog aan en de omgeving is prachtig voor een wandel- of fietstocht. De vele festiviteiten die georganiseerd worden. Met name tijdens de zomermaanden zijn de stads- en dorpspleinen vaak het decor van folkloristische markten, jaarmarkten, bierfeesten of de herdenking van een veldslag. Het is er altijd levendig en druk en het lijkt wel of het bier en de worst dan nog lekkerder smaken.

Wie houd van meer activiteit is ook juist in dit gebied op de goede plek. Mountain biken, paardrijden, raften/kanoën, paragliden, vliegvissen, golfen en bergbeklimmen/abseilen zijn fantastisch om hier te doen. De skipistes doen inmiddels niet meer onder voor de gebieden in Oostenrijk en Zwitserland. Moderne liften brengen de wintersporters naar de toppen van de bergen waarna een prachtige afdaling door de bossen volgt. Het winterse landschap leent zich ook uitstekend voor een lange wandeltocht, een tocht met sledehonden of een afdaling over de 3,5 kilometer lange rodelbaan.

Men zegt wel eens dat je terugkeert als je eenmaal in Tsjechië bent geweest. Voor mij was dat zeker zo, maar ik hoef niet meer terug. Sinds een half jaar woon ik samen met mijn man op de driesprong waar het Reuzengebergte, Broumovsko nationale park en Adelaarsgebergte elkaar ontmoeten. We hebben in het kleine dorpje Chvalec een karakteristiek Boheems gebouw, Oranzový dum (het Oranjehuis), gerestaureerd en verhuren nu 5 grote, luxe en comfortabele appartementen. Deze zijn van alle gemakken voorzien en bieden een luxe basis van waaruit de drie natuurgebieden perfect te ontdekken zijn.

We genieten iedere dag weer van dit prachtige gebied en willen dit gevoel ook graag met anderen delen. Kijk voor meer informatie eens op onze website www.klaverik.com of mail ons als u vragen heeft via info@klaverik.com

Na shledanou! Tot ziens in Tsjechië!

Irene van Klaveren

  • Klaverik s.r.o.
  • ChvaleÄ 65
  • 542 11 ChvaleÄ, Tsjechië
  • 00 420 739 776 276

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 4625
Categorie: 
Buitenland
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
tsjechie camping, landkaart tsjechie, tsjechie klimaat, vakantiehuis tsjechie, vakantie tsjechie
Vakantie Aanbiedingen
Er zijn geen items beschikbaar.