Volg ons via
 
 
 

Bergen NH, kunstenaarsdorp

Bergen N.H. | Al sinds 1900 een dorp voor kunstenaars.

Kunstenaarsdorp

Sinds begin 1900 is Bergen een dorp voor kunstenaars, die de rust en ruimte als inspiratiebron beschouwen. Er zijn brede lanen met veel groen en grote woningen vlakbij de natuur. Werken uit de ’Bergense School’, de artistieke stroming die naar het dorp werd genoemd, zijn ondermeer te bezichtigen in Museum Kranenburgh. Nog steeds zijn er veel kunstenaars woonachtig, die hun werk tentoonstellen in de galerieën of het kunstenaarscentrum. ’s Zomers vinden er kunst- en artistieke markten plaats en in oktober het evenement de Kunsttiendaagse. In juli staat Holland Music Sessions geprogrammeerd, met vele avondconcerten door jong internationaal muzikaal talent.

Bergen

Van oudsher heeft Bergen een aantrekkingskracht op bezoekers, wat wordt mede veroorzaakt door de ligging van het dorp aan de rand van duinen en natuur. Het is al meer dan 1000 jaar oud en gebouwd rondom de uit de 15e eeuw daterende Ruïnekerk. In en nabij het centrum staan monumenten als het villapark Meerwijk, gebouwd rond 1915 in de stijl van de Amsterdamse School. Van oudsher is Bergen een kunstenaars gemeente die de rust en ruimte als inspiratiebron beschouwen; brede lanen met veel groen en grote woningen vlakbij de natuur. Werken uit de ’Bergense School’, de artistieke stroming die naar het dorp werd genoemd, zijn ondermeer te bezichtigen in Museum Kranenburg.

Nog steeds zijn er veel kunstenaars woonachtig, die hun stukken tentoonstellen in de galerieën of het kunstenaarscentrum. ’s Zomers vinden er kunst- en artistieke markten plaats en in oktober het evenement de Kunsttiendaagse. In augustus staat Holland Music Sessions geprogrammeerd, een cursus voor jong internationaal muzikaal talent. Het centrum van Bergen beschikt over terrasjes, cafés en restaurants, en voor de winkelliefhebber vooral boetiekjes.

Bergen aan Zee

Op 5 kilometer westelijk van Bergen ligt Bergen aan Zee, slechts door één duinenrij gescheiden van strand en Noordzee. Het dorp ligt midden in de natuur van de Boswachterij Schoorl en het Noord-Hollands Duinreservaat. ’s Zomers is het dorpje vooral badplaats met een vrij toegankelijk strand met diverse voorzieningen en aan de noordzijde een gebied voor naaktrecreatie. Niet alleen om te baden, maar ook voor surfers en catamaranzeilers is dit dorp aan te bevelen. Daarnaast is hier een Zee-aquarium gevestigd waar een beeld wordt gegeven van zeebewoners uit de gehele wereld.

Soms wordt gezegd: ‘natuur is de economische motor’ van de gemeente Bergen. Deze stelling heeft ook wel een grond van waarheid. Toerisme en recreatie vinden in de natuur voor een groot deel hun basis. Veel bezoekers en inwoners van onze gemeente hechten veel waarde aan de omgeving die hen veel te bieden heeft. Strand om langs te wandelen of op te zonnebaden. Bos, duinen, polderlandschap…

Opvallend is dat een aantal delen van het duingebied, zoals het Noordhollands Duinreservaat / Duinen bij Egmond in handen is van het waterleidingbedrijf PWN. De duinen zijn waterwingebied. U mag als bezoeker deze terreinen betreden, maar u moet wel een toegangskaartje kopen. U kunt ze kopen in automaten die bij de toegangspaden staan.

Wilt u meer weten over flora en fauna in onze gemeente dan raden we het bezoekerscentrum Het Zandspoor, Oorsprongweg 1, in Schoorl aan. Het centrum van Staatsbosbeheer ligt aan de rand van de fascinerende natuur van de Schoorlse Duinen, aan de voet van de hoogste duintop van Nederland. Liefhebbers van vergezichten, ruige natuur én rust komen hier volop aan hun trekken. In het bezoekerscentrum is alle informatie over de omringende natuur, de vele recreatiemogelijkheden en het beheer van de Schoorlse Duinen.

Noord Hollands Duinreservaat

Bij de VVV kunt u tevens terecht voor een plattegrond van het duingebied en uitgestippelde wandel- en fietstochten. Een tocht door het gebied toont loof- en naaldbossen, zandduinen met helmgras, kleine duinmeertjes, heidebegroeiing en diverse vogelsoorten, vlinders, konijnen en eekhoorns.

Bezienswaardigheden:

Museum Kranenburgh

Enkele van de vele galerieën:
  • Bernard van Welsenes, klassieke schilderijen en kunst
  • The Obsession of Art, hedendaagse kunst

Bron en meer info: www.vvvbergen.com


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 4077
Categorie: 
Binnenland
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
vvv bergen, bergen aan zee, camping aan strand, schoorl, vakantie bergen aan zee, hotel aan zee
Vakantie Aanbiedingen
Er zijn geen items beschikbaar.