Volg ons via
 
 
 

Barneveld

Barneveld vervult van oudsher een belangrijke regiofunctie in de Gelders Vallei.

Barneveld vervult van oudsher een belangrijke regiofunctie in de Gelders Vallei.

Al in de 13e eeuw gold Barneveld als een aanzienlijk dorp en een voornaam handels centrum. Tegenwoordig is Barneveld wereldwijd een begrip met de kip en het ei. Museumliefhebbers komen in Barneveld volop aan hun trekken met het Oude Ambachten en Speelgoedmuseum, het Veluws Museum Nairac en het Nederlands Pluimveemuseum. In de zomermaanden trekken de Oud Veluwse Markten en het jaarlijkse Ballonfiësta de aandacht.

Pluimvee onlosmakelijk verbonden met Barneveld

Barneveld is sinds eeuwen verbonden met de pluimveehouderij. In 1851 werd hier de eerste pluimveemarkt gehouden. Nog steeds worden er wekelijks eieren aangevoerd. De echte Barnevelder, een bruine legkip, die in de periode rond 1920 vanwege de hoge productie wereldbekendheid verwierf, heeft Barneveld over de hele wereld bekendheid gegeven. De faam van de Barnevelder was enorm. Uit de hele wereld kwam men hier kippen kopen. Vele jaren was in Barneveld de grootste eierveiling ter wereld gevestigd. Het eerste pluimveemuseum ter wereld werd in 1989 geopend en is eveneens in Barneveld gevestigd.

Bezienswaardigheden

  • Standbeeld van Jan van Schaffelaar: Aan de voet van de toren van bovengenoemde kerk. Onthuld in 1903 ter herinnering aan zijn beroemde sprong in 1482.
  • Hervormde kerk: Torenplein, te bezichtigen, inlichtingen bij de koster D. Bitter, Nieuwe Markt 2, tel.(0342) 417558.
  • Toren bij de hervormde kerk: Beklimmen mogelijk tijdens de Oud Veluwse Markten in juli en augustus.
  • Huize De Schaffelaar: Stationsweg, niet te bezichtigen. Het park (Schaffelaarse Bos) is wel toegankelijk. Beschrijvingen van educatieve wandelingen zijn verkrijgbaar bij het VVV-kantoor.
  • Windkorenmolen “Den Olden Florus”: In Terschuur, Stoutenburgerweg 20. Vrijwel elke zaterdag geopend van 10.00-15.00 uur, demonstraties graanmalen en verkoop van meel aan het publiek. Groepsbezoek op afspraak, tel.(0342) 400630.
  • Windkorenmolen “De Hoop”: In Garderen, Oud Milligenseweg 5. Bij voldoende wind zaterdagochtend geopend. Voor bezoek op andere dagen bellen met VVV-Garderen, tel. (0577) 461566.

Musea

Veluws museum Nairac: Gemeentemuseum gevestigd in voormalige brouwerij uit 1624, www.nairac.nl. Historie Jan van Schaffelaar, streekdrachten, kerkgeschiedenis, speelgoed, onderwijs en bewoningsgeschiedenis van de Veluwe vanaf de prehistorie. Elk jaar wisselende thema-exposities. Geopend: dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 17.00 uur. Zaterdag 13.00 – 17.00 uur. Feestdagen gesloten.

Nederlands Pluimveemuseum: Hessenweg 2a, www.pluimveemuseum.nl. Ontwikkeling, problemen van milieu en huisvesting in de pluimveehouderij. Levende have en veilinglokaal. Geopend: 1 april tot en met 31 oktober. Dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 – 17.00 uur. Ook geopend op 2e paas- en 2e pinksterdag en Koninginnedag.

Oude Ambachten en Speelgoedmuseum: In Terschuur, Rijksweg 87  (www.ambachtenmuseum.nl)

Het gehele jaar dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10.00-17.00 uur. Van april tot en met september ook op zondag geopend van 12.00 tot 18.00 uur. Koninginnedag en de maand december gesloten. Uitgebreide verzameling oude ambachten (gereedschappen en attributen). Historisch ingerichte winkeltjes, toonkamers en werkplaatsen. Speelgoedafdeling. Buitenterrein met oude landbouwmachines, boerenkarren en antieke brandspuit.

Bron: vvvbarneveld.nl


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 3091
Categorie: 
Binnenland
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
pluimveemuseum, nairac, ambachtenmuseum, barneveld museum, camping barneveld, museum nederland
Vakantie Aanbiedingen
Er zijn geen items beschikbaar.