Dark Mode On / Off

Praag, de stad van de liefde

praag

De Gouden Stad Praag is één groot openluchtmuseum. Meer dan 500 torentjes, een doolhof aan smalle steegjes en levendige open pleinen

Praag ligt aan de rivier de Moldau en wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Europa. Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is dan ook de op vijf na meest toeristische stad van Europa.

Maak een wandeling door het Gouden Straatje, gelegen nabij de Prager Burcht. Het straatje wordt gevormd door door prachtig samengepakte 17e-eeuwse huisjes en ligt romantisch onder de wandelpaden op de kasteelmuren. Volgens de legende probeerde alchimist Rudolf II het geheim van het eeuwige leven hier te ontdekken. Ook probeerde hij hier goud te maken. De beroemde Tsjechische dichter Frans Kafka leefde in het ‘Gouden Straatje’ en werkte op nummer 22. Zijn woning is nu een kleine museum en herbergt een Kafka-georiënteerde boekenwinkel.

Het Gemeenschapshuis

Ook een belangrijke bezienswaardigheid in Praag is het Gemeenschapshuis. De concertzaal werd gebouwd in 1911 en was het eerste art nouveau-gebouw in de stad. Wereldwijd staat het bouwwerk bekend om het gedetailleerde beeldhouwwerk, de glas-in-lood-ramen, de gouden versieringen en de magnifieke fresco’s en muurschilderingen van gerenommeerde Tsjechische kunstenaars, waaronder Alfons Mucha. Het Gemeenschapshuis is de thuisbasis van het Tsjechisch Nationaal Symfonieorkest. De Smetanazaal in het gebouw is naast het Rudolfinum een van de twee belangrijkste Praagse concertzalen.

Op het Plein van de Oude Stad staat een prachtig monument van Johannus Hus, de dominee die vanwege zijn geloofsovertuiging op de brandstapel stierf. De mannen die in de Nazitijd Reichsprotektor Heydrich ombrachten, verborgen zich in de H. Cyrilluskerk en werden gepakt. Kogelgaten en een gedenkteken herinneren nog aan hen.

Beroemdste brug

De beroemdste van het aantal bruggen (14) dat zich spant over de Moldau is de Karelsbrug, De is vernoemd naar de briljante keizer Karel IV, die evenals als keizer Rudolf II, Praag tot een juweel heeft gemaakt. De brug is autovrij en versierd met dertig interessante beelden. Op de brug is altijd veel straatvertier en bij mooi weer zijn er veel stalletjes, schilders en muziekoptredens

Praagse Burcht

Hradcany of de ‘Rots van de Burcht’ is wel de oudste wijk van Praag. Hier bevindt zich de dominante Praagse Burcht uit het jaar 880 die momenteel een van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld vormt (alleen de voorzijde is al 500 meter lang. Er is 600 jaar aan gebouwd waardoor het geheel drie stijlperiodes overkoepeld: Romaans, gotiek en classisisme. De Sint-Vituskathedraal geeft met zijn drie torens een kenmerkend silhouet aan het gebouw dat vanuit het gehele centrum van Praag is te zien.

Wachten op...

Wacht tot de astronomische klok op het Oude Raadhuis, op het hele uur, zijn twaalf aposten laat zien. Schrik niet van het skelet in de hoek.

Franz, Amadeus en Bedrich
Franz Kafka, is geboren in het huis naast de stralende St. Nicolaaskerk. Waarschijnlijk heeft hij net als Mozart, die dol was op Praag (“mijn Pragenaars begrijpen mij”) ook altijd gewacht op het wonder van de klok. Hij woonde bij vrienden in het deftige landhuis Bertramka, waar hij zijn Don Giovanni schiep. En zeker ook Smetana, de componist die door zijn onnavolgbare muziek een ode bracht aan de Moldau, de rivier die onsterfelijk maakt en op een stoel-in-steen voor het museum met zijn naam, de rondvaartboten aan zich voorbij ziet varen.

Koninklijke kathedraal
In de Voorhof van de Burcht wordt de wacht gewisseld. Enigszins bleke soldaatjes bewaken het Hart van de Republiek. En daarbij ook de kostbare St. Vituskathedraal. Het is er altijd druk, dus moet het schuifelend. Gouden poort, kapellen, fresco’s, edelstenen, grafmonumenten. De vereerde Karel IV ligt er samen met vier kisten van zijn vier vrouwen. De kroonjuwelen mag je alleen bekijken op de grote feestdagen. Zeven van de meest vooraanstaande Tsjechen hebben de sleutel.

Derde Burchthof
In het eeuwenoude Praag waren veel koningen. Via de Koninklijke Route reden ze vanuit het centrum van Praag naar de Burcht met het koninklijk paleis dat te bezichtigen is Het heeft enorme mooie zalen en een koningstroon. De presidenten worden er nog altijd ingehuldigd.

Joodse sfeer en tragiek
Ooit was de Joodse invloed sterk in Praag. Helaas, na 77.000 Holocaust slachtoffers, niet meer. Op naar het Josefov, de Jozefstad. In de twintiger jaren zijn grote delen wegens zichtbare armoe afgebroken. Er is nog een aantal synagogen – zoals de Pinkas met alle namen van de doden uit de oorlog – over. Er is het oude, traditioneel rommelige, kerkhof (1500 – 1800) met 2000 grafstenen, o.a. van de legendarische rabbi Löwe. Hitler had een schandalig Joods museum in gedachten: het museum van de vroegere Joodse natie. Hij is dood en de Joden hebben trots hun eigen Joods Staatsmuseum.

Jugendstil
Al wandelend door de stad, zie je veel  heerlijke Jugendstil o.a. het Centraal Station, een koffiehuis, een restaurant, de kleinste brug en het ‘Representatiehuis’ met versieringen van Mucha.

Het Kindje
Dat geldt ook beslist voor de kerk van Maria de Victoria met het zeer aanbeden Jezuskindje: vijftig centimeter hoog. Het beeldje is afkomstig uit Spanje, geschonken door een vorstin. Het heeft magische kracht en een uitgebreide garderobe van zeventig feestelijke ‘kleedjes’.

Nieuwe musea
Het stadseiland Kampa in de Moldau – bijgenaamd Praags Venetië – heeft een nieuw museum gekregen. Jan en Meda Mladek die grote verzamelaars waren zorgden ervoor. Het museum heeft een mooie collectie moderne kunst. Verder mooie paleizen en molens.
Wie zich Karl Gott nog herinnert, de man met de gouden stem, hij heeft in zijn eigen villa in Jevany bij Praag een splinternieuw museum.

Smaakvol
De wereldberoemde componist Anton Dvorák heeft zeventien jaar van zijn leven in Praag gewoond. Hij kreeg een smaakvol museum: Villa Amerika, een vroegere uitspanning. De muziek van  De Nieuwe Wereld klinkt er prachtig.

Wij en de kinderen
Het noorden van Praag bereik je eenvoudig met de metro. Na aankomst wacht je een volgende schoonheid. Het kasteel Trója: met prachtige schilderkunst, een rijk interieur, en een Franse tuin, met uitzicht op de Oude Stad. Voor een nog mooier panorama maak dan de klim naar boven de heuvel Petrin op . Hier kom je op de plek waar de jeugd uit Praag elkander ontmoet. Voor de kinderen is er een kabelbaan, doolhof, dierentuintje, sterrenwacht en een park om heerlijk bij te komen.

Ereplaats
Op een rots boven de Moldau, in stadsdeel Vysehrad, is het altijd druk met bedevaartgangers. Hier rusten 600 beroemde Tsjechen, onder kunstwerken van zerken. Een heel indrukwekkend nationaal kerkhof.

Nieuwe stad
De goed geplande Nieuwe Stad is gesticht door Karel IV in 1348 en in het midden ligt Wenceslasplein. Je komt er via een eenvoudige wandeling vanuit de Oude Stad of met het openbaar vervoer. In de Nieuwe Stad tref je verschillende theaters, bioscopen, musea en een operagebouw. Het Wenceslasplein is het drukke centrum van Nové mìsto en het stedelijke district strekt zich noordoostelijk en zuidwestelijk daarvan uit naar de rivier. Sommige andere pleinen zijn Karlovo námìstí, Senováné námìstí en Námìstí republiky. De twee boulevards die u niet mag missen zijn Národní en Na pøíkopì, beide scheiden de Nieuwe Stad van de Oude Stad. Uniek en bijna komisch is het Dansende Huis. Een futuristisch bouwwerk, geïnspireerd door Fred Astaire en Ginger Rogers. Ga kijken, want dit moet je beslist gezien hebben.

Praag’s eigen torens
De Tynkerk stamt uit 1385. De vele torenspitsen van de historische Tynkerk domineren het oude stadsplein. De kerk werd gefinancierd door de burgers zelf, op het moment dat de St. Vitus kathedraal werd gemaakt. De Tynkerk is samen met de St. Vitus kathedraal de meest unieke kerk van Praag: Gotische architectuur met een barokke interieur.

Muziek
Eén ding is zeker, in Praag kom je tijd tekort. Want wil je ook nog enkele uren doorbrengen in het grote winkelcentrum Flora dan heb je voor alle bezienswaardigheden zeker enkele dagen nodig. En wil je ook ‘s avonds nog luisteren naar muziek en optredens ga dan naar de grootste discotheek van  midden Europa bij de Karelsbrug.

Tips
– de Prager Card: 3 dagen met 44 gratis bezienswaardigheden
– iets duurder: hetzelfde, inclusief het uitstekende openbaar vervoer
– er is een behoorlijke keus aan goed geprijsde onderkomens waaronder ook B&B’s en restaurants
– voor één euro krijg je achtentwintig Tsjechise kronen
– bijzonder: de fin-de-siècle-wandeling
– er is een groot aantal internationale restaurants
– evenals in andere grote steden, pas op je spullen

Bron: o.a. Simone Petersen

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen