Volg ons via
 
 
 

Giethoorn

Giethoorn | Grachtendorp met karakteristieke bruggetjes, volop recreatie en bezienswaardigheden.

Giethoorn ligt in de Kop van Overijssel, een uurtje rijden van de randstad. Dit prachtige grachtendorp, met zijn vele karakteristieke bruggetjes en vonders, waarlangs de oude huizen en boerderijen staan, ligt in natuurgebied de Wieden. Velen kennen Giethoorn, vooral zomers Giethoorn. En hoe mooi het er dan ook is, juist in het voor- en najaar en in de winter is het zo heerlijk rustig en stil. Prachtig om een wandeling of fietstocht te maken door een in herfsttooi gestoken dorp of langs de bevroren gracht.

Het karakteristieke dorp Giethoorn vindt zijn oorsprong in het afgraven van veen. De turfgravers haalden op de voor hun gunstige plaatsen het veen uit de bodem, mengden dit in een mengbak en gooiden het veen op het land om het te laten drogen; daarna werd er turf van gestoken.

Door het afgraven van veen ontstonden er plassen en meren. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Hierdoor zijn vele huisjes als het ware op eilandjes gebouwd. Eilandjes die alleen via de karakteristieke bruggetjes te bereiken zijn. Giethoorn wordt daarom ook niet voor niets het Venetie van het Noorden genoemd.Tegenwoordig bepalen de vele smalle grachtjes, de bruggetjes, de pittoreske boerderijtjes, en de prachtige tuinen het gezichtsbeeld van Giethoorn. Vooral op het gebied van recreatie en ontspanning heeft Giethoorn zeer veel te bieden.

Bezienswaardigheden:

Museum ’t Olde Maat Uus

Het is bewaard gebleven, 100 jaar wonen en werken in het prachtige waterdorp Giethoorn. Een originele Gieterse boerderij, -vissershuisje, -hooiberg en –tjasker. Een blijvende tentoonstelling, diaserie en gratis rondleiding. Een bezoek meer dan waard!

In 1969 werd Museum ’De Oude Aarde’ geopend door de avonturier René Boissevain. Met zijn tomeloze inzet en zoektochten naar de uithoeken van deze spannende aardbol, legde hij de basis voor de unieke collectie edel- en sierstenen in ’De Oude Aarde’.

  • Art-Studio van Eeden
  • Kaarsenmakerij De Witte Hoeve
  • Educatief Centrum Hoeve Montigny
  • Pottenbakkerij Rhoda
  • Schapenboerderij De Boer
  • Scheepswerf Schreur V.O.F
  • Schelpengalerie Gloria Maris
  • Galerie Krikke
  • Galerie-Kunsthandel Duine-Rhee
  • Automuseum Histo Mobil

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 13342
Categorie: 
Binnenland
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
giethoorn, giethoorn vvv, rondvaart, giethoorn bootverhuur, giethoorn fluisterboot, foto's giethoorn, restaurant giethoorn
Vakantie Aanbiedingen
Er zijn geen items beschikbaar.