Volg ons via
 
 
 

Boxmeer - Stippelberg

Landgoed De Stippelberg is een afwisselend gebied met loof- en naaldbomen, zandverstuivingen en heide.

Stippels


Eind negentiende eeuw bestond de Stippelberg bijna volledig uit heide. Tussen 1893 en 1935 werd het gebied door de Heidemaatschappij ontgonnen. Het bedrijf plantte onder meer douglasspar en Japanse lariks. In het westen liggen oude stuifduinen als ’stippels’ in het landschap. Op deze ’stippels’ zijn grove dennen aangeplant. Aan deze heuvels dankt de Stippelberg zijn naam.

Natuurlijk bos

Sinds 1993 beheert Natuurmonumenten het gebied. De vereniging creëert open plekken in het bos waar inheemse soorten als lijsterbes, berk, beuk, winter- en zomereik kunnen ontkiemen. Oude, dode bomen blijven liggen en vormen een bron van leven voor paddestoelen, mossen en insecten.

In het oostelijk deel van de Stippelberg liggen enkele restanten heide. Om te voorkomen dat alle heide verdwijnt, grazen hier Schotse hooglanders.

Koningsvaren

Nat en droog, laag en hoog. Een deel van het gebied is nat, een deel van het gebied is droog. Door deze afwisseling kunnen hier veel verschillende planten soorten groeien, zoals koningsvarens. Ook een hoogteverschil van vier meter zorgt voor variatie in de begroeiing.

Dierenrijkdom

Er broeden maar liefst 81 vogelsoorten op de Stippelberg, waaronder negen zeldzame. De 25 poelen in het gebied zijn belangrijk voor de zeven amfibiesoorten die het gebied rijk is. De poelkikker en de vinpootsalamander zijn zeldzaam.

Chique lanen en vleermuizen

De rechte lanen van statige eiken en beuken verraden dat de Stippelberg een landgoed is geweest. In de oude laanbomen wonen vleermuizen die overwinteren in een speciaal voor hen omgebouwde bunker in het oosten. Andere zoogdieren in het gebied zijn eekhoorn, bunzing, ree, haas en vos.

Das

Sinds 1998 is de das terug van weggeweest. Waarschijnlijk komt dit zoogdier uit de oostelijk gelegen bossen van Venray en is het twee drukke wegen overgestoken. Om deze risicovolle overtocht voor eventuele nakomelingen te vergemakkelijken is een aantal dassentunnels aangelegd.

Meer info: www.natuurmonumenten.nl


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1589
Categorie: 
Binnenland
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
landgoederen fietstocht, boxmeer, natuurmonumenten, landgoed de stippelberg, fietsknooppunten de stippelberg
Vakantie Aanbiedingen
Er zijn geen items beschikbaar.