Volg ons via
 
 
 

Den Haag - Hofjesstad

Den Haag | Liefst 115 van deze hofjes verstopt achter muren en vanaf de straatzijde meestal onzichtbaar.

Den Haag heeft van alle Nederlandse steden de meeste hofjes. Er zijn maar liefst 115 van deze hofjes verstopt achter muren en vanaf de straatzijde meestal onzichtbaar. Achter de statige huizen in de Archipelbuurt zijn diverse van deze hofjes te vinden. Zo is er in de Delistraat het zogenoemde Delihofje . Vernoemd naar het personeel van de lakeien aan het hof die hier vroeger woonden. Iets verder in de Malakkastraat is een hofje bestaande uit vier huisjes, bereikbaar door een smalle poort aan de Haagse Beek. 

Dan is er het hofje van de Lammers-Stichting, rijksmonument in de wijk Willemspark. In 1875 gesticht door Dirk en Johanna Lammers, broer en zus, het laatst gebouwde hofje van liefdadigheid. In het Javalaantje achter de Frederikstraat is een hofje zogenoemd omdat daar vroeger de Frederikkazerne stond. Het strekt te ver alle hofjes te beschrijven,zo is er nog het hofje Schuddegeest, de rusthof aan de Parkstraat, midden in de stad en onder andere het hofje van Severie aan het Noordeinde. Alle hofjes hebben een ding gemeen, het is een oase van rust. 

Er is een boek verschenen genaamd, De Verborgen Stad door Botine Koopmans wat een mooie handleiding kan zijn bij de toeristische hofjeswandelingen. ’t Gilde Den Haag organiseert het hele jaar door hofjeswandelingen onder deskundige begeleiding.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 3141
Categorie: 
Binnenland
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
dagje uit, stadswandeling den haag, uit in den haag, den haag centrum
Vakantie Aanbiedingen
Er zijn geen items beschikbaar.