Volg ons via
 
 
 

Beetsterzwaag kent een rijke historie

Beetsterzwaag | Adel van vroeger nog goed terug te zien in dorp.

Op korte afstand van het Friese Drachten, ligt aan de rand van de Friese Wouden, het karaktervolle dorp Beetsterzwaag. In de 18de en de 19de eeuw verkoos met name de adel dit dorp als woonplaats. Dit is nog altijd goed terug te zien aan de vele historische panden met prachtig aangelegde tuinen aan de drie en een halve eeuw oude Hoofdstraat. Meer over deze tuinen en historische panden kun je lezen op www.lanterfanten.nl

Eén van de bekendste gebouwen in het dorp is wel het uit 1821 stammende zomerverblijf van de familie van Lynden. Nu is hier het Revalidatiecentrum Friesland in ondergebracht. Aan de Hoofdstraat zie je verder de historische panden van het Kantongerecht (1811), de Harinxmastate, De Fockensstate (1879), Bordena (1858) en het Lycklamahûs (1824). Niet ver buiten het dorp, naast de bossen, ligt het landgoed Lauswolt. In januari 2007 vonden hier de geheime besprekingen plaats voor de kabinetsformatie.  Al lange tijd is hierin een hotel gevestigd met het fameuze restaurant 'De Heeren Van Harinxma'. In 2016 werd het restaurant bekroond met een Michelinster.

In de bundel Kopstukken maakte Godfried Bomans het dorp onsterfelijk met het bekende verhaal  "De vondelherdenking te Beetsterzwaag" (1947).

Beetsterzwaag wordt omgeven door prachtige bossen en natuurgebieden waar volop mogelijkheden zijn voor het maken van mooie wandel- en fietstochten. De natuur rondom Beetsterzwaag is zeer gevarieerd. Moerasgebied, heidestroken, naaldbos, loofbos en pijpenstrootjesvelden zijn kenmerkend voor dit gebied.

Bezienswaardigheden:

De Tropische Kas
Aan de Hoofdstraat in de Overtuin van het adellijke Lycklamahûs kun je een bezoek brengen aan de Tropische Kas. In vroeger tijden werden hier door tuinmannen die hun werk voor de adel verrichtten, veel exotische bloemen en vruchten gekweekt. Iedereen kan nu genieten van de bloemen en planten die vroeger alleen voor de adel bestemd waren. Op www.tropischekas.nl lees je meer informatie evenals de openingstijden.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1440
Categorie: 
Binnenland
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
beetsterzwaag restaurants, lyndensteyn beetsterzwaag, beetsterzwaag, friesland
Vakantie Aanbiedingen
Er zijn geen items beschikbaar.