Volg ons via
 
 
 

Kun je zingen? Zing dan mee

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Zingen blijkt de meest beoefende vrijetijdsbesteding in Nederland te zijn. Wekelijks komen zo'n 600.000 zanglustigen bijeen in kerken, buurthuizen of een café om hun zangkunst te laten horen. Lid zijn van een koor is niet gek of ouderwets. Integendeel, zelfs mannen oogsten alom verwondering. Bij de stichting Samenwerkende Nederlandse Korenorganisaties (SNK) in Utrecht zijn bijna tienduizend koren geregistreerd. En daarbij moeten dan nog alle particuliere initiatieven worden bijgeteld.

Natuurlijk gaat het lang niet altijd om het feilloos kunnen zingen van een werk van Mozart. Ook wordt met veel genoegen iedere week weer uitgekeken naar de repetitie van een shantykoor. Veel koren en koortjes hebben een sociale functie en daar is niets op tegen maar als het dan ook nog mooi klinkt heeft het ook een bevredigend gevoel.

Nederland telt ook enkele grote concertkoren. Het Nederlands Concert Koor, Toonkunstkoor Amsterdam, Philharmonisch koor Toonkunst in Rotterdam en Brabant Koor in Eindhoven bestaan uit geschoolde amateurs en treden regelmatig op in grote concertzalen met bekende orkesten en dirigenten. Het repertoire omvat klassieke koorwerken uit de 18de, 19de en 20ste eeuw. De leden van deze koren moeten musicaal goed onderlegd zijn, bladmuziek kunnen lezen, zangles hebben en een goed gevoel voor ritme zijn onontbeerlijk. Regelmatig moeten de zangers en zangeressen van een dergelijk koor opnieuw "voorzingen" om te laten horen of hun stem nog aan de eisen voldoet.

De stichting Samenwerkende Korenorganisaties (SNK) ontvangt jaarlijks een subsidie en stelt zich tot doel mensen tot zingen te bewegen alsmede dat de kwaliteit van de koren op hoog niveau komt en blijft. Met name de grote oratoriumkoren in verschillende provincies kunnen vanwege vergrijzing, vaak wel nieuwe aanwas gebruiken.

Overigens bestaan in vrijwel alle plaatsen wel kleine of grote verenigingen die wel nieuwe zanglustige leden kunnen gebruiken.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1399
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
zangkoor, shantykoor