Volg ons via
 
 
 

GGD en ViaViela - nieuwe inspectiewerkwijze gastouderopvang

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

GGD en ViaViela aan de slag met nieuwe inspectiewerkwijze gastouderopvang

Lieshout, 23 februari 2009 – De GGD past een bepaalde werkwijze voor gastouderopvang als eerste toe op ViaViela. Om dit ‘Inspectie Arrangement’ mogelijk te maken, zijn eerst alle standaarddocumenten en -materialen van het hoofdkantoor van ViaViela beoordeeld en goedgekeurd. Deze documenten bevatten procedures zoals risico-inventarisatie van de opvangwoning, het cursusaanbod voor de gastouders en de pedagogische scholing voor de consulenten. Nu de goedkeuring een feit is, kan de GGD efficiëntere controles uitvoeren op de afzonderlijke ViaViela vestigingen. Tijdens de gebruikelijke locale GGD-inspecties kunnen de ViaViela vestigingen aantonen dat er wordt gewerkt met deze standaardmethodieken.
 
Eind vorig jaar besloot het kabinet dat gastouderbureaus kunnen blijven bestaan, maar dat de controle wel wordt aangescherpt. Ook zijn onlangs Kamervragen door de VVD gesteld over de naleving van de kwaliteitsnormen door gastouderbureaus. Marcel Verkuijlen, algemeen directeur ViaViela: “Wij pleiten al jaren voor kwaliteit binnen onze branche en onderstrepen dan ook het besluit van het kabinet om aan strenge criteria te voldoen. Het arrangement met de GGD is in ieder geval voor ViaViela een belangrijke stap hierin”.

Efficiëntie en kwaliteit
Alle 85 vestigingen van het gastouderbureau gebruiken dezelfde standaarden. Verkuijlen: “Met deze standaarden kunnen we kwaliteit en efficiëntie combineren en worden alle procedures overal op dezelfde wijze nageleefd. De uitvoering van locale GGD inspecties zal op gebruikelijke wijze voortgezet worden en wanneer onze vestigingen aantonen dat zij op de juiste manier met deze documenten en materialen werken, zullen zij op dat onderdeel een goede GGD-beoordeling krijgen. Op deze manier kunnen we de kwaliteit van ons bureau waarborgen.” Anja Schrik van GGD Nederland: “Niet elke GGD-vestiging hoeft de totale beoordeling van een ViaViela kantoor opnieuw uit te voeren, er komt één oordeel over één document. Hierdoor wordt er een efficiëntie slag gemaakt”.

Over gastouderopvang en ViaViela
Gastouderopvang is een vorm van kinderopvang waarbij het kind in een huiselijke omgeving wordt opgevangen. Wanneer ouders besluiten gebruik te maken van deze vorm van opvang, bijvoorbeeld door opa of oma, kan men in aanmerking komen voor oppassubsidie. Met ruim 50.000 ouders en gastouders is ViaViela het grootste bureau dat is gespecialiseerd in deze thuisopvang van kinderen. ViaViela is opgericht in 2005 en heeft 85 vestigingen verdeeld over het hele land. Een ViaViela-consulent komt bij de oppasouders uit de buurt en is dus bekend met de omgeving. Ook ontwikkelt ViaViela interactieve cursussen over EHBO voor kinderen, organiseert workshops en beschikt over een helpdesk voor opvoedingsvragen. Als mede-initiatiefnemer van het Platform Kwaliteit Gastouderopvang (PKGO) maakt ViaViela zich hard voor handhaving van kwaliteitseisen binnen de branche en probeert zo het oneigenlijk gebruik van de oppassubsidieregeling tegen te gaan.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1424
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
oppasoma