Volg ons via
 
 
 

Valentijnsdag

Valentijnsdag | Topdrukte bij de bloemisten.

Op de bloemenveilingen is de laatste dagen weer hard gewerkt om alle rozen op tijd de deur uit te krijgen. Op 14 februari is het Valentijnsdag en dat betekent topdrukte op de veiling. Menigeen gaat op deze dag zijn geliefde of partner weer verrassen met een bos rode rozen als teken van zijn (geheime) liefde. Ook gaan er weer heel wat valentijnskaarten de brievenbus in.

Hoe is Valentijnsdag ontstaan?

Volgens één van de verhalen kwam een jong stelletje bij bisschop Valentijn met het verzoek om hen te trouwen. De man was een heidense soldaat, de vrouw was Christen. Volgens de wetten van de keizer zou het stel niet met elkaar mogen trouwen. Valentijn vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer en huwde het stel toch. Nadat hij het jonge stel in de echt had verbonden volgden er meer stelletjes met hetzelfde verzoek. Bisschop Valentijn werd aangebracht en gearresteerd. Toen hij voor de keizer moest verschijnen probeerde hij die te bekeren. Keizer Claudius voelde zich hierdoor zo beledigd dat hij Valentijn liet martelen en onthoofden. Dat gebeurde op 14 februari, maar het jaar blijft nog steeds onduidelijk. Voordat het vonnis werd uitgevoerd, zag hij nog kans het dochtertje van de gevangenisbewaarder een briefje toe te stoppen. Van je Valentijn, stond erop.

Valentijnsdag zou ook afgeleid kunnen zijn van het feest van de godin Juno. Zij was de koningin van de goden en godinnen. Godin Juno was de beschermheilige van vrouwen en van het huwelijk. Ook werden op 14 februari Romeinse jongens en meisjes via loting bij elkaar gebracht.

Er gaan tientallen verhalen over het ontstaan van Valentijnsdag de ronde maar welke de ware is blijft een raadsel. De miljoenen kaarten die met Valentijnsdag worden verstuurd is nog een traditie uit de middeleeuwen. De oudste Valentijnskaart die men tot nu toe heeft gevonden stamt uit het jaar 1400 en kun je bekijken in het Britisch Museum. En waarom rode rozen met Valentijnsdag? Omdat dit de lievelingsbloem was van Venus, de Romeinse godin van de liefde. Het is bij uitstek een geschikte dag om je geliefde ten huwelijk te vragen.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1636
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
valentijnsdag geschiedenis, valentijnskaart, liefde, valentijnsdag cadeau, valentijnsdag gedichten, valentijnsdag tips