Dark Mode On / Off

Middeleeuwse Tuin krijgt langzaam vorm

Middeleeuwse Tuin Hof van Twente

Wie het Blote Voetenpad loopt komt onvermijdelijk ook langs de Middeleeuwse Tuin. In de door een meidoorn -haag én een gevlochten omheining van wilgentenen omringde tuin, staan diverse gewassen aangeplant die in de Middeleeuwen van grote betekenis waren voor de mensen.

Er staat een mooi veld boekweit te bloeien en ook vind je er de huttentut of deder. Dit gewas, dat inmiddels al uitgebloeid is,speelde vroeger een heel belangrijke rol in de plattelandseconomie. Het was één van de belangrijkste bronnen van olie, die uit de zaden werd geperst. De olie diende met name als lampolie omdat de olie zelf gauw ranzig werd en dan dus niet meer voor menselijke consumptie geschikt was. Van de stevige stengels werden bezems gemaakt. Hoewel het gewas nu geheel verdwenen is uit de Nederlandse landbouw en ook vrijwel niemand het nog kent, stond er toch in 1952 nog 70 ha. van uitgezaaid in de Noordoost Polder!

In de Middeleeuwse tuin vindt je verder een aantal variëteiten van Eeuwig Moes, een koolgewas dat in een eeuwenlange proces zo op bladproductie is geselecteerd dat het niet meer bloeit. In Nederland heeft de Wageningse Universiteit er 23 variëteiten van gevonden waarvan wij 2 groene en één bontbladige hebben aangeplant. Eeuwig Moes in de zomer eten is niet lekker naar onze maatstaven. Maar omdat het gewas winterhard is en al heel snel na de winter weer begint te groeien geeft het al vroeg in het voorjaar weer nieuw en vers groen. En die blaadjes zijn meestal wel heel lekker mals. Samen met winterpostelein, veldsla en wilde ui zijn dan in maart al heerlijke stoof- en saladeschotels te maken.

In de tuin vind je ook een witte kool van het Brunswick type, een hele mooie lichtgroene plant die fel oplicht tussen de putjeskolen (savooiekool) die we er omheen hebben geplant.

En proef eens van de rattestaarten! Dat zijn de jonge vruchtjes van een radijsplant. Lekker fris en pittig!
Nog pittiger is de mierikswortel. Scherper hebben we niet. Mierikswortel zal ongetwijfeld gebruikt zijn om vlees te kruiden, zeker toen zout en peper nog heel (peper)duur waren. Kijk maar eens rond in de tuin en je zult ongetwijfeld meer herkennen.

bron:
Hof van Twello
Rijkstraatweg 17
Twello                             www.hofvantwello.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.