Volg ons via
 
 
 

Wat is roos en kan het kwaad?

Roos, vaak heb je dan ook last van jeuk en haaruitval

Roos,  Pityriasis capitis, is een buitengewone schilfering van de hoofdhuid, zonder ernstige ontstekingsverschijnselen. Vaak gaat roos gepaard met jeuk en soms met roodheid en haaruitval. Roos is een veel voorkomend hoofdhuidprobleem waar ongeveer 40% van de mensen wel eens last van heeft. Bij mannen komt roos vaker voor dan bij vrouwen.

Roos wordt veroorzaakt door een micro-organisme, Pityrosporum ovale. Dit is een gist wat op iedere hoofdhuid voorkomt. Gisten lijken veel op schimmels, zijn echter ééncellig, terwijl schimmels meercellig zijn.

Bij het toenemen van de talgproductie in de hoofdhuid ontstaat er een betere voedingsbodem voor de gist en kan deze zich snel vermeerderen. De celdeling neemt toe zodat er meer schilfers ontstaan. Omdat gistcellen toxische stoffen produceren kan er een ontstekingsreactie ontstaan. Eveneens werkt de gist ontbindend op de hoofdhuidvetten, waardoor er vrije vetzuren gevormd worden. Dit veroorzaakt een irritatie met soms veel jeuk.

U kunt roos voorkomen door uw haar regelmatig te wassen met een anti-roos shampoo. Veel merken hebben een dergelijke shampoo, de resultaten zijn wisselend. Ook zijn er agressieve producten in de handel die in sommige gevallen nog erger zijn dan de kwaal.
Bij ernstigere aandoeningen helpt een "gewone" antiroos shampoo echter niet. Hier zijn shampoo`s met Dode Zee mineralen zeer effectief. Deze shampoo`s zijn ondanks hun intensieve werking zeer mild en eventueel te gebruiken in combinatie met een moddermasker.

Bron en meer info: dodezee.net


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 3779
Categorie: 
Wellness & Beauty
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
roos haar, roos aandoening, wat is roos, roos oorzaak