Volg ons via
 
 
 

Make up, vroeger en nu

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

De moderne vrouw heeft tegenwoordig de mogelijkheid om een keus te maken uit een groot aanbod in make-up, oogschaduw of lippenstift. Wanneer de vrouw er in vroeger dagen mooi wilde uitzien dan moest zij hiervoor heel wat toeren uithalen. De make-up bracht ze meestal aan met houtskool en rode klei. Er waren zeker ook schoonheidsproducten die een risico met zich meebrachten. Het dagblad DAG komt met vijf schoonheidsproducten, die men beter niet kon gebruiken.

Koper en lood
De oude Egyptenaren gebruikten als oogschaduw het smeersel mesemet, bestaande uit koper, lood en dierenvet. Het middel had als voordeel dat het de ogen goed beschermde tegen de zon en insecten.

Tevens was het ook nog desinfecterend en had het een vochtinbrengende werking. Het in het smeersel aanwezige lood kon echter leiden tot vervelende bacteriële infecties.

Houtskool in het oog
Houtskool wordt al decennia lang gebruikt als mascara. Vroeger werd ook ceruse (wit lood) gebruikt dat geregeld blindheid tot gevolg heeft gehad.

Bleek zijn is mooi
Tegenwoordig is bruin worden en bruin blijven helemaal "in". Er zijn daarom ook heel veel zelfbruiners op de markt. In sommige zelfbruiners komen stoffen voor, dihydroxyacetone, erythrulose, canthaxanthin, welke volgens wetenschappers schadelijk kunnen zijn voor het pigment

Mooie rode lippen
Nog steeds erg populair, evenals in vroeger tijd bij de Egyptenaren. Soms gebruikte men rode klei of bloed om mooie bloedrode lippen te krijgen. Ook werd vaak een rood mineraal, Cinnaber gebruikt. Hiermee werden dan de lippen en de wangen opgekleurd.

Bron: Dag.nl / G van der Veen

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 3909
Categorie: 
Wellness & Beauty
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
makeup, oogschaduw, lippenstift, opmaken, make up, makeover, beauty