Volg ons via
 
 
 

Herfstkleuren: voorboden van nieuw leven

Bladeren verkleuren steeds op een andere manier.

Door klimaatverschillen en het weer, verkleuren bladeren steeds anders, maar herfsttinten zijn àltijd stralend. Het verkleuren is een slim chemisch proces, dat wordt gestuurd door een biologische klok die op licht reageert. Bladverkleuring begint massaal na de eerste nachtvorsten. Planten die in Nederland thuishoren weten bij nachtvorst dat ze zich op de winter moeten voorbereiden. Planten die hier niet thuishoren weten dat niet en leggen het loodje als wij ze niet een handje helpen.

Suikers als antivries

Buitenplanten hebben in de winter geen behoefte aan groeistoffen. Wel aan suikers. Suikers werken als antivries waardoor een boom of struik de winter kan overleven. Strooi maar eens wat suiker in een vogeldrinkbakje: het water bevriest veel minder snel. Planten weten dat ook. Bladeren zijn niets anders dan chemische fabriekjes die op licht werken. Het blad verkleurt en in het blad schakelt de productie over van zetmeel op andere stoffen, waaronder suikers. Deze stoffen worden in de knoppen en takken opgeslagen. Zo`n omschakeling wordt op gang gebracht omdat planten hun bladkleur veranderen!

Verborgen kleuren

In groen blad zitten al oranje, gele en rode kleuren, maar deze kleuren vallen niet op omdat de kleur groen overheerst. Het bladgroen breekt in de herfst sneller af dan de andere kleurstoffen, zodat het oranje, geel en rood overblijven. En juist deze kleuren zijn verantwoordelijk voor de productie van suikers.

Heerlijke herfstgeur

Tenslotte worden ook de oranje, gele en rode kleurstoffen afgebroken en omgezet in vluchtige terpentijnachtige stoffen die in de lucht verdwijnen. Dat is die heerlijke herfstgeur in het bos. Het blad wordt bruin en verschrompelt. De plant zorgt rond die tijd dat het bladsteeltje door de vorming van een kurklaagje kan breken en de bladeren dwarrelen naar de grond. Daar vormt het bladerpakket een lekker warme laag boven de wortels, terwijl het ondertussen door schimmels en bacteriën wordt afgebroken tot nieuw voedsel. Een mooi staaltje van recycling!

Bron: bakker-hillegom

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1600
Categorie: 
Wonen & Tuinieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
bos, herfstwandeling, bladeren, paddenstoelen, bladgroen