Volg ons via
 
 
 

Het energielabel voor personenauto's

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Het energielabel (brandstofverbruiksetiket) voor nieuwe personenauto's bevat gegevens over het brandstofverbruik, de zuinigheidscategorie en de CO2uitstoot van de auto. Het energielabel is in januari 2001 ingevoerd om het gebruik van energiezuinige auto's te stimuleren. Op iedere nieuwe personenauto is een energielabel aanwezig. Het energielabel voor personenauto's geldt niet voor occasions.

* Zuinigheidscategorie
* Belastingvoordeel
* Energielabel buitenland
* Relevante links

Zuinigheidscategorie

Op het energielabel is te zien hoeveel een nieuwe auto aan brandstof verbruikt in vergelijking met auto's uit dezelfde klasse. De categorien op het energielabel worden aangegeven met de letters A tot en met G en met kleuren (drie tinten): groen voor zuinig, geel voor gemiddeld en (drie tinten) rood voor niet zuinig. De normen voor de zuinigheidscategorien worden jaarlijks herzien.

Tabel: Energielabels en zuinigheidscategorien voor auto's

Letter Zuinigheidscategorie
A (donker groen) 20% of meer zuiniger dan gemiddeld
B (groen) 10-20% zuiniger dan gemiddeld
C (licht groen) 0-10% zuiniger dan gemiddeld
D (geel) 0-10% minder zuinig dan gemiddeld
E (licht oranje) 10-20% minder zuinig dan gemiddeld
F oranje) 20-30% minder zuinig dan gemiddeld
G (rood) 30% of meer minder zuinig dan gemiddeld

In het Brandstofverbruiksboekje van het ministerie van VROM vindt u een overzicht van alle nieuwe modellen auto's met label en brandstofverbruik en CO2-uitstoot.

Belastingvoordeel
Sinds 1 juli 2006 krijgen zuinige auto's een belastingvoordeel. Zuinige auto's krijgen een korting op de belasting op personenauto's en motorrijwielen (bpm) en voor niet-zuinige auto's moet meer belasting worden betaald. Hoe zuiniger de auto, hoe meer korting. De aanschafbelasting op een nieuwe personenauto wordt afhankelijk van het energielabel.

Energielabel buitenland
Het energielabel is het resultaat van een Europese richtlijn (1999/94/EG). Deze richtlijn maakt deel uit van de strategie van de Europese Unie (EU) om het energiegebruik van nieuwe personenauto's terug te dringen. De landen die zijn aangesloten bij de EU hebben het energielabel voor personenauto's ingevoerd. In elk EU-land vermeldt het energielabel minimaal het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van een auto. In Nederland wordt ook de relatieve zuinigheid van een auto ten opzichte van andere, in grootte vergelijkbare, auto's op het label vermeld. Als u een auto in het buitenland koopt en importeert, hoeft er geen energielabel op te zitten.

Zie ook: Klik Hier

bron: www.rijksoverheid.nl

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1713
Categorie: 
Vervoer
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
auto kopen, auto, tweedehands auto, brandstofverbruik