Volg ons via
 
 
 

Ontslak huis en tuin

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Na een aantal regenachtige dagen zien we de slakken weer in grote getale opkomen. Deze slijmachtige weekdiertjes, met of zonder huisje, zijn een doorn in het oog van veel tuinliefhebbers. De slakken zijn dol op alle planten en na korte tijd zijn er dan ook veel planten aangevreten. Wat kunnen we doen om de beestjes uit ons huis en onze tuin te laten verdwijnen?

Na een zachte winter is de kans op veel slakken aardig groot omdat de slakken en hun jongen de winter dan eenvoudig overleven. Er ontstaat een overpopulatie. Slakken hebben niet alleen maar een negatieve invloed op onze natuur.

Hoewel ze aardig wat plantjes kunnen opvreten is dit in de natuur soms ook nodig omdat ze de snelgroeiende en dominante planten ook opvreten. Hierdoor krijgen de meer trage en meer zeldzame soorten de kans om te overleven en neemt de diversiteit toe.

Er bestaan allerlei middeltjes om een teveel aan slakken te bestrijden. Toch hebben heel veel van deze middelen niet het gewenste effect. Je kunt in de tuin slakkenvallen ingraven in de grond. Deze slakkenvallen vul je met bier of melk waaraan je wat gist toevoegt. Slakken komen hier op af, vallen erin en verdrinken. Niet alleen de slakken uit je eigen tuin gaan deze dood tegemoet maar ook slakken uit de omgeving. Het is dan ook wel erg rigoreus.

Misschien is het aantrekkelijker om te proberen de slakken op afstand te houden middels het aanplanten van wat planten die hen op afstand houden. Je kunt hiervoor kiezen de Oostindische kers. Slakken hebben een grote hekel aan de geur die deze plant verspreidt. Zorg bovendien dat je egels, vogels, padden en wormen aantrekt in de tuin. Op een natuurlijke wijze helpen zij je het slakken-overschot in te dammen.

Wanneer je slakken in huis hebt, ga dan eens kijken of er misschien openingen zijn waardoor ze binnenkomen. De enige remedie is dan: maak alle gaten dicht.

Bron: Gazet van Antwerpen

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2443
Categorie: 
Wonen & Tuinieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
slak, slakken, naaktslakken, weekdieren