Volg ons via
 
 
 

Lang leve de levensboom

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

De thuja occidentalis, ook wel de levensboom genoemd, is vooral in Noord-Amerika erg bekend. Het hout van deze boom wordt daar voor van alles en nog wat gebruikt.

Door de Indianen werd de stam van de boom als kano of totempaal gebruikt. Tegenwoordig wordt het hout voornamelijk voor huizenbouw gebruikt. Het hout kan erg goed tegen vocht en wordt ook weleens White-cedar genoemd.

Kenmerken
In Nederland wordt de thuja occidentalis vooral gebruikt als sierboom, terwijl je in Amerika hele parken hebt met deze boom. De groenblijvende boom heeft meestal meerdere stammen met een rood-bruine schors. De boom is aan de bovenkant donkerder groen dan aan de onderkant en na zo'n zeven jaar komen er kegels aan. Deze kegels zorgen voor de verspreiding van zaden.

Levensboom
Waar de naam levensboom vandaan komt is niet helemaal bekend. Misschien omdat de etherische olie uit de bladeren levens redt? Het werd vroeger door de Indianen gebruikt om scheurbuik te genezen. De olie wordt nu nog steeds veel gebruikt, als middel tegen wratten, infecties en overmatige transpiratie. Het wordt zelfs gebruikt om een medicijn tegen kanker te vinden.

Lang leven
Ook kan de naam zijn ontstaan als een verwijzing naar een boom in de Hof van Eden, het paradijs. Of is het van toepassing op de lange levensduur van de boom. Een thuja occidentalis wordt  gemakkelijk 800 jaar oud..

Offeren
De Latijnse naam van de boom thujo is uit het Grieks. Van thujo. het betekent offeren. De levensboom werd vanwege zijn typische geur vaak gebruikt als offer. Vandaar dat de naam thuja werd bedacht. Occidentalis betekent uit het westen.

Grootte

Ondank dat de levensboom heel oud kan worden, heel erg groot wordt deze niet. Na een jaar of vijftig heeft de boom maximaal een lengte van tien meter bereikt. Bij een gebrek aan voedingsstoffen in de bodem wordt hij zelfs maar zo'n vier meter.

Eisen
Het is geen moeilijke boom. Of hij nu met de voeten in het water staat of in een droog gebied, hij overleeft. Ook een rotsachtig gebied is geen probleem voor de boom. Door zijn ingewikkelde wortelstelsel kan hij zelfs bij het diepste water tussen de rotsen.

Bron: fan tv / woon & klus magazine    

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1188
Categorie: 
Wonen & Tuinieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
tuinieren, boom, thuja