Volg ons via
 
 
 

Primula

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Als je het voorjaarsgevoel in huis wilt halen, is de Primula een mooie plant. Deze plant is in vele kleuren (van paars, geel rood en roze tot wit) verkrijgbaar en bloeit in het vroege voorjaar (februari/maart).

Wilde primula's komen op het gehele noordelijke halfrond voor. Je vindt ze voornamelijk in de bergen. Oorspronkelijk is deze plant afkomstig uit China en Mongolië.

Zet een primula in vruchtbare en goed doorlatende grond. De plant geeft veelal de voorkeur aan gefilterd of gedempt zonlicht, dus zet hem bij voorkeur half in de schaduw. Voorzie de plant van veel water.

De Primula wordt volop gekweekt. Dagenlang zijn mensen bezig om Primula’s te bevruchten. Eerst wordt het stuifmeel van de ene bloem met een penseelt op de stamper van de andere bloem aangebracht. Twee dagen later worden de bloemblaadjes weggehaald en groeit er een bolletje, waarin de zaadjes zich ontwikkelen. Deze bevruchting gebeurt tussen dezelfde soort en zelfde kleur Primula. Door verschillende kleuren met elkaar te bevruchten, kan er een nieuwe kleur ontstaan. Zodoende komen er regelmatig nieuwe kleuren op de markt.

De primula is niet alleen mooi om naar te kijken, maar hij wordt ook gebruikt om voedsel mee te bereiden. De gewone sleutelbloem (Primula veris), de stengelloze sleutelbloem (Primula vulgaris) en de slanke sleutelbloem (Primula vulgaris) worden namelijk gebruikt in slaatjes, in pannenkoeken- en cakebeslag en in jam. Je mag deze planten echter niet uit het wild halen met dit doel. In Nederland zijn deze soorten namelijk wettelijk beschermd.


Bron: woon & klusmagazine en wikipedia.nl

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1111
Categorie: 
Wonen & Tuinieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
planten, bloemen, stuifmeel