Volg ons via
 
 
 

Bollen in het najaar

Tijd voor het planten van bloembollen.

September, oktober en november zijn de maanden om bloembollen te planten als je in het voorjaar wilt genieten van veel kleur in de tuin.

Hierbij enkele tips:


De grond waarin je de bloembollen wilt plaatsen moet niet te lang nat blijven. Gaat het om kleigrond dan kun je de grond mengen met siertuincompost. De bollen krijgen dan ook nog direct extra voeding.

Er zijn ook wel soorten die liever in wat vochtiger grond staan. Sneeuwklokjes (Galanthus), kievitsbloemen (Fritillaria meleagris), lente- en zomerklokjes (Leucojum vernum en L. aestivum ) vinden het niet erg en kun je dan ook gerust daar poten waar het wat vochtiger is, bijvoorbeeld bij de vijver.

Stop de bloembollen niet zomaar her en der in de grond. Het mooiste is om groepjes te formeren. Dat geeft als ze opkomen een veel mooiere aanblik dan wanneer je hier en daar een bloemetje in de tuin hebt. Om mooie groepjes te formeren zijn er speciale bollenmandjes te koop. Je plaatst de bollen in het mandje en graaft de bollen met mandje en al in de grond.

Meestal worden bloembollen tweemaal zo diep geplant als de bol hoog is. Op de verpakking staat echter meestal de juiste informatie over de plantdiepte. Volg deze goed op voor het beste resultaat. 

Veel bollen kunnen na de bloei in de grond blijven zitten. En als ze op de goede plek staan, kunnen ze zich zelfs vermeerderen. Dit worden verwilderingsbolletjes genoemd. Bekende soorten zijn onder andere: sneeuwklokje (Galanthus), krokus (Crocus), sneeuwroem (Chionodoxa) en sterhyacint (Scillia sibirica). Wel na de bloei het blad niet eerder weghalen dan wanneer dit helemaal verdord is. Om ze alvast te voeden voor het volgende seizoen kun je na de bloei gaan bemesten met koemestkorrels.

Wil je bollen in potten zetten dan geldt hetzelfde als wanneer je ze zou planten in de tuin. Zorg wel dat er onder in de pot wat gaten zitten zodat het regenwater eruit kan lopen. Leg een paar potscherven op de bodem en vul de pot met potgrond.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2442
Categorie: 
Wonen & Tuinieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
bollen, bloembollen, bloembollen wikipedia, bloembollen planten wanneer, bloembollen voorjaarsbloeiers