Volg ons via
 
 
 

Rijst, liever witter dan wit?

Verschil tussen snelkookrijst, witte rijst en zilvervliesrijst

Bij het oogsten ziet rijst er heel anders uit dan op het bord.

Zilvervliesrijst
Als rijst wordt geoogst, verzamel je paddy: onbewerkte rijst, oneetbaar, met een houtachtig vlies dat men kaf noemt. Het kaf wordt na het oogsten verwijdert het resultaat is de zogenaamde bruine of zilvervliesrijst.

De buitenste lagen van de rijstkorrels verwijdert men niet. De zemelen om de korrels zorgen ervoor dat de rijst al zijn voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen bewaart. Zilvervliesrijst is daarom gezonder dan witte rijst.

Witte rijst
Bij witte rijst gaan veel voedingsstoffen verloren om dat naast het kaf, ook zemelen en vliezen worden verwijderd.
Eerst wordt de rijst geslepen, dan volgt het polijsten. Bij het slijpen laat men rijstkorrels tegen elkaar schuren waardoor het zilvervlies en de kiem verdwijnt. Dan polijst men de rijst. Daarbij worden de restjes zetmee op de korrels verwijderd, waardoor de rijst minder kleverig wordt.

Snelkookrijst
Snelkookrijst is witte, voorgekookte rijst die men opnieuw droogt. Hierdoor is de kooktijd korter, maar bevat het ook minder voedingsstoffen dan witte rijst.

Bron: infotalia.com


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1180
Categorie: 
Eten en Drinken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
zilvervliesrijst, rijst recepten makkelijk, recepten