Volg ons via
 
 
 

Snoekvissen

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Snoeken met dood aas

Statisch vissen met dood aas is dé manier om grote snoek te vangen, het lijkt alsof juist de grotere snoeken erg lui zijn en het liefst dood of ziek aas van de bodem pakken.
Ik zal even uitleggen hoe je dit simpel kan doen.

Benodigdheden:
- 2 karperhengels
- 2 molens gevuld met ongeveer 25/00 tot 30/00 nylon of nog liever dyneema
- 2 optonics (als je het jezelf gemakkelijk wilt maken)
- stalen onderlijnen van een lengte tussen 50 en 80 cm
- een paar flinke scherpe dreggen, niet te klein en vlijmscherp...
- aasvissen, liefst makrelen of sardines
- groot landingsnet, liefst met grove mazen
- lange tang om te onthaken
- kniptang om dreggen door midden te knippen als de snoek vervelend gehaakt zit

en natuurlijk een heleboel geduld!

Hoe maken we het aas aan de haak:
Maak met een fleurnaald een gaatje in de buurt van de staartwortel van de aasvis, daar haal je dan een elastiekje door heen. Elk huis-tuin-en-keuken elastiek zal voldoen. Dit elastiek wikkel je een paar keer om de dreg heen. Dit elastiek dient ervoor om flink te kunnen inwerpen zonder dat de aasvis uitscheurt... en natuurlijk (wat nog belangrijker is) je hoeft als je aanslaat niet eerst de haak uit de aasvis te slaan voor je vlees pakt in de bek van de snoek.

De stek:
Bij voorkeur water wat behoorlijk diep is, vooral in de winter wanneer de vis erg langzaam wordt zitten ze diep. Het liefst tegen talud aan of in kuilen op de bodem. De geur van een dode aasvis zal de snoek vaak van afstand ruiken en hij zal op zoek gaan.

De aanbeet:
Vaak krijg je maar een paar piepjes, snoek zal niet vaak direct met je aas wegzwemmen. Daarom is het zaak om dicht bij de hengels te blijven zitten. Doe je dit niet en laat je de snoek lang doorbijten heb je kans dat de snoek het aas diep ingeslikt heeft en wordt het onthaken een ramp. Je kunt als je het idee hebt dat er snoek bij de aasvis zit, rustig de hengel uit de steunen halen en de lijn vastpakken. Het is een onvergetelijk gevoel als je de snoek met zijn tanden langs de aasvis voelt raspen. Vooral met dyneema is dit heel goed te voelen. Als de snoek wegzwemt sla je flink aan, de snoek heeft een vrij harde bek. Het moment van aanslaan is eigenlijk altijd anders, het is een gevoelskwestie.
Wacht in ieder geval niet te lang, liever een snoek missen dan een snoek terugzetten die niet helemaal gezond meer is.

Het drillen:
Dril niet te lang, snoek kan daar slecht tegen! Het lijkt of hij gewoon rustig wegzwemt maar hij zal er vaak wat aan over houden.

Onthaken:
Onthaken van een snoek is vrij simpel, je moet het gewoon een paar keer gedaan hebben. Kijk even waar de haak zit en ga dan met de handen achter de kieuwenbogen van de vis de bek in. Aan de onderkant van zijn bek zitten in het midden geen tanden. Hij doet dan vanzelf de bek los en het onthaken is zo gepiept. Op veel toegestuurde foto's zie je mensen de snoek vast houden met handschoenen aan, DOE DIT NOOIT! Dit is erg slecht voor de slijmlaag van de snoek en het is nergens voor nodig.

Het gebeurt wel eens dat snoek nog erg wild is op de kant, als je dit onthaken wat vaker gedaan hebt krijg je wel in de gaten wanneer hij gaat spartelen. Wanneer dat gebeurt moet je goed opletten! Snoek zal je niet bijten maar de kans bestaat dat je je vingers haakt met je eigen dreg.

Je kunt beter altijd een paar pleisters meenemen. Ook al kom je niet tegen de tanden van de snoek, de kieuwbogen zijn ook heel ruw! En zeker koude vingers bloeden snel.
Als je op tijd aangeslagen hebt gebeurt het zelden dat de snoek geslikt heeft. Er bestaat echter natuurlijk altijd een kleine kans dat dit gebeurt, je kunt dan het beste proberen de snoek te onthaken via de kieuwbogen. Mocht je er zelfs dan nog niet bij kunnen, knip dan gewoon de stalen onderlijn zo dicht mogelijk bij de haak door. Dit heeft voor de snoek minder gevolgen als wanneer je een flinke operatie moet verrichten om je dreg terug te krijgen. Hou de snoek niet te lang bezig, zet hem/haar zo snel mogelijk terug.

Terugzetten:
Na het maken van een paar mooie foto's zet je de snoek terug.
Doe dit altijd heel rustig en hou de snoek even vast, beweeg de snoek langzaam door het water heen en weer. Daardoor stroomt er water door zijn kieuwen en kan hij op krachten komen. Snoeken lijken stevige vissen, maar ze kunnen weinig hebben. De snoek zal je vanzelf laten merken wanneer hij weg kan, en zal op eigen kracht wegzwemmen.

Bron: Henk-Jan Snijder/ Monstervissen

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 4268
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
hengelsport, vissen, snoeken, sportvissen