Volg ons via
 
 
 

Verstandig frituren

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Een portie friet of een lekker kroketje, soms kun je de verleiding echt niet weerstaan.
Jammer genoeg gaat je gewicht snel omhoog als je er teveel van eet. Beperk het eten van friet of een kroketje tot 1 keer per week.

200 Gram gekookte aardappelen leveren je ongeveer 150 kcal. Eenzelfde portie friet zonder mayo, ongeveer 700 kcal. 

Ook het steeds opnieuw verhitten van hetzelfde frituurvet (gebruik bij voorkeur frituurolie) bevordert de oxidatie en de vorming van afbraakproducten die nadelig kunnen zijn voor je gezondheid.

Om het vetgehalte van friet en kroketten enigszins te verminderen en de vorming van schadelijke afbraakproducten te beperken, onderstaand enkele frituurtips:

Verhit frituurolie tot maximaal 180° C.;
Dep friet en kroketten droog voor je ze in de frituurolie doet;
Doe nooit te veel friet of kroketten ineens in het draagmandje. Wanneer je dit wel doet, daalt de temperatuur van de olie te snel en kunnen de friet of kroketten door het gebrek aan warmte onvoldoende snel dichtschroeien en zullen ze meer vet opnemen;
Laat de gefrituurde gerechten uitlekken op absorberend papier, dan zijn ze minder vet zodra je ze op je bord schept;
Verbrande restjes versnellen het afbraakproces van olie. Verwijder ze telkens na het gebruik van de frituurpan met een schuimspaan of een zeef;
Bewaar de afgekoelde olie op een koele en donkere plaats;
De frituurolie moet worden vervangen als deze stroperig en donker van kleur wordt en gaat schuimen (gemiddeld na 10 bakbeurten);
Verse olie bijgieten, is niet hetzelfde als de olie verschonen;
Maak de frituurpan en het draagmandje zorgvuldig schoon voor je er verse frituurolie in doet.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1688
Categorie: 
Eten en Drinken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
frituurvet, patat