Volg ons via
 
 
 

Zilver - van bestek tot kandelaar

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

De mens is al eeuwen en eeuwen onder de indruk van zilver. In de oude geschriften van Israëlieten, Grieken en Romeinen vinden we al zijn geschiedenis. Het zilver waar toen over gesproken werd, was in die tijd door de ingewikkelde zuiveringsmethoden veel meer waard dan goud.
Zilver heeft oorlogen ontketend, mensen van hof en haard gescheiden, armen rijk gemaakt, vrouwen gesierd, kunstenaars geïnspireerd en als betaalmiddel gediend.

Zilverbezit was vroeger veelal het ‘bloedige product’ van de overwinning in een oorlog, van plundering of onderdrukking, dan dat het verkregen was dankzij eerlijk en hard werken.
In de 14e eeuw zijn tonnen zilver de smeltoven ingegaan om buitenlandse oorlogen te financieren. Zonnekoning Lodewijk XIV liet zijn prachtig bewerkte zilveren meubels en andere gebruiksvoorwerpen smelten om de Spaanse Successie-oorlog te betalen. Ook gaf hij de adel het bevel al hun goud en zilver te laten smelten, met als gevolg dat vandaag de dag de zilveren voorwerpen uit die periode zeer zeldzaam zijn.

Zilver is lichter en harder dan goud en wordt daarom vaker gebruikt voor verwerking tot gebruiksvoorwerpen. Drinkbekers en tafelbestek zijn om die reden meestal van zilver gemaakt en in sommige gevallen daarna verguld.

Zilver was lange tijd het favoriete materiaal voor sieraden in de kringen van intellectuelen en trendsetters. De reden hiervan was dat het traditionele materiaal goud, te duur was voor jonge, startende edelsmeden. Zilver leent zich uitstekend voor experimenten en het materiaal is prijsvriendelijk waardoor ook grotere sieraden en gebruiksvoorwerpen betaalbaar blijven.

Er is de laatste tijd weer een toenemende aandacht voor witte metalen. Zilver, maar ook platina, edelstaal, titanium en palladium winnen terrein omdat ze passen in de geest van onze tijd waarin zich in sneltreinvaart tal van high-tech ontwikkelingen voordoen

Puur zilver is van nature te zacht om verwerkt te worden tot een sieraad of gebruiksvoorwerp. Het zou te snel slijten of verbuigen waardoor het onbruikbaar wordt. Daarom wordt zilver samengesmolten met andere metalen, zoals met koper. Er ontstaat een legering, waarbij de hoeveelheid puur zilver in zo’n legering het zilvergehalte bepaalt. Dit zilvergehalte wordt in duizendsten aangegeven.

Ieder zilveren voorwerp dat in Nederland verhandeld wordt, moet voorzien zijn van een geldig keurteken. Op grond van de Waarborgwet kennen we in Nederland drie geaccepteerde zilverlegeringen:

1. 1e gehalte zilver (925/000)
2. 2e gehalte zilver (835/000)
3. 3e gehalte zilver (800/000)

Bron: sieradeninfo

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 3751
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
tafelbestek, zilveren beker, zilverbank, zilver poetsen