Volg ons via
 
 
 

Familiewapens

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Als ridders vroeger met elkaar vochten, waren ze van top tot teen ingeblikt. Ook hun hoofd en gezicht waren bedekt met een helm. Dat was lastig, want met een harnas aan en een helm op waren ze niet te herkennen. Hoe wist je nu of je een vriend of een vijand tegenover je had? Om dat probleem op te lossen gebruikten ridders herkenningstekens. Die verfden ze op hun schild. Ieder had zijn eigen teken. Sommigen gebruikten een vogel, anderen een leeuw, een kruis of een ring. Hoe meer ridders er kwamen, hoe ingewikkelder de versieringen op zo'n schild werden.

Wie helemaal geen familiewapen heeft, kan er een (laten) ontwerpen. Het Centraal Bureau voor Genealogie beheert een heraldische databank met meer dan twintigduizend familiewapens. Daar zijn eeuwenoude wapens bij, maar ook nieuwe, pas ontworpen exemplaren. Op de website www.cbg.nl kun je opzoeken of er bij jouw achternaam een familiewapen hoort.

Lees hier het hele artikel

bron: cultuurwijs / Vibeke Roeper

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 3676
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
genealogie, heraldiek, stamboomonderzoek