Volg ons via
 
 
 

De Accordeon

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Een accordeon is een muziekinstrument dat vanwege de manier van geluidvoortbrenging tot de arofonen wordt gerekend. Op basis van de bespeling is het een toetsinstrument. Het instrument wordt accordeon genoemd vanwege de constructie van het mechaniek van de linkerhand. Door een matrix van stangen en knoppen wordt een drietal tonen tegelijk geproduceerd, een akkoord.

De accordeon werkt volgens hetzelfde principe als de mondharmonica. De lucht wordt hier echter aangevoerd door een balg. In de kast zitten de tongen die het geluid voortbrengen. Wanneer een toets of knop wordt ingedrukt, stroomt de lucht langs een of meer tongen, waarbij deze gaan trillen en het geluid ontstaat.

De accordeon wordt vaak verward met andere instrumenten die gebaseerd zijn op het gebruik van doorslaande tongen, zoals de trekzak, de melodeon, de harmonica, de concertina en de bandoneon. De accordeon is echter niet wisseltonig; bij de accordeon wordt bij trekken en duwen dezelfde toon geproduceerd. De accordeon wordt wel eens als buik-orgel beschreven. Bron: wikipeda

In Malden vind je het enige en echte Akkordeon- en Harmonica Museum De Muse wat Nederland rijk is.

Een bonte verzameling instrumenten is er permanent te bezichtigen.
Naast een uitgebreide collectie accordeons, harmonica's, concertina's, bandonions en (mond-) harmonica's vindt u in het museum ook enkele speeldozen en kleine draaiorgeltjes (tong-orgeltjes). Tevens staat er een echte Casali Cilinderpiano. .

... een unieke combinatie van een museum, een museum/muziek-caf, een accordeonspeciaalzaak en een reparatieatelier.
Deze onderdelen vullen elkaar uitstekend aan en maken 'De Muse' tot een plek waar zoveel mogelijk kennis op het gebied van accordeons en hun familieleden verzameld is.

In dit kleine, maar gezellige museum proberen we u een overzicht te geven van het ontstaan en de ontwikkeling van de familie der balg-instrumenten in al hun facetten.

Of men zelf accordeon speelt of niet, een bezoek aan 'De Muse' is in alle opzichten de moeite waard!

... gevestigd in een historisch pand in het hartje van Malden.
In 1855 werd het tegen de toenmalige pastorie (1799) aangebouwd als lagere school. Vervolgens was het van 1910 tot 1976 in gebruik als boerderij, compleet met stallen en hooizolder.
Na een ingrijpende verbouwing is het pand geschikt gemaakt voor ons huidige doel: een combinatie van drie elkaar overlappende aktiviteiten.

Op de begane grond bevinden zich de Accordeonspeciaalzaak van Henk Kuik Accordeons, tevens de Museumwinkel en het Museumcaf. De gehele bovenverdieping is gereserveerd voor het Accordeon en Harmonicamuseum. Meer info: www.accordeonmuseum.nl


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1778
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
trekharmonica, mondharmonica, accordeons