Volg ons via
 
 
 

De Ooievaar

In 1910 werden er nog zo'n 500 bewoonde ooievaarsnesten geteld.

Zo'n 100 jaar geleden, toen de eerste telling van ooievaars plaats vond in Nederland, werden er zo'n 500 bewoonde ooievaarsnesten geteld. Toen was al helder dat het aantal daalde en dit heeft zich alleen maar voortgezet. Telde ons land in de jaren zestig nog maar enkele tientallen broedende paren, in de jaren zeventig daalde dit nog verder naar minder dan 10 paar. In 1991 werd geen enkel nog wild broedend ooievaarspaar vastgesteld. Door het zogeheten "herintroductieprogramma" broeden er in Nederland nu weer ongeveer 600 paren.

Het voedsel van de ooievaar bestaat met name uit kikkers, muizen, mollen en insecten en dit wordt met name gezocht in wei- en hooilanden. Hoe gevarieerder het gebied, hoe meer prooidieren er door de ooievaar gevonden kunnen worden en dus hoe geschikter het gebied voor de ooievaar is. Ooievaars broedden oorspronkelijk met name in bomen in vochtige gebieden. Deze broedplaatsen hebben ze echter al lang geleden ingewisseld voor broedplaatsen op palen in menselijke bebouwing.

Bron: Vogelbescherming Nederland


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1472
Categorie: 
Dieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
ooievaarsnest, de ooievaar, ooievaars, ooievaarsdorp, geboorte ooievaar, broedplaats ooievaar