Volg ons via
 
 
 

Het is weer jamtijd

Jammarkt in Neede, een jaarlijkse traditie

De Jammarkt in Neede.

Een jaarlijkse traditie waarbij jammakers uit het hele land, beroeps en amateurs, achter de honderden kraampjes hun vruchtenlekkernij aanbieden. En waar tussen de 30.000 en 40.000 mensen op afkomen.

Wanneer de oogst binnen is, dan is het zaak die zo lang mogelijk te bewaren. Het plaatsje Neede komt aan zijn traditie uit hang naar de verloren jamfabriek, die er van 1886 tot 1939 stond. Zoals trouwens in zo veel plaatsen in ons land. Allemaal verloren aan de industrie. Hoewel, overal ontstaan nu weer kleine jamfabriekjes die proberen de echte smaak van het heerlijke fruit te vangen.

Jamfabriek
In het begin van de 20e eeuw had Neede aan de Stationsweg een beroemde jamfabriek. Deze werd in 1903 gesticht door de Tuinbouw Maatschappij "Gelderland. Onder de merknamen "Superba" en "Supra" gingen de flacons met confiture niet alleen in de sjieke delicatessenzaken in de stad over de toonbank, de zoetigheden, met het kenmerkende oranje-witte blokjesetiket, werden ook geëxporteerd naar Zweden, Zuid-Amerika en Azië.

In de hoogtijdagen werkten er meer dan 200 mensen. De zware concurrentie en de hoge transportkosten hebben het bedrijf in de crisisjaren de das omgedaan.

Jamrecepten
Door de dames van de VVV Neede zijn heel bijzondere jamrecepten samengebracht in een receptenboekje, dat te koop is bij de VVV Neede.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1248
Categorie: 
Eten en Drinken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
jammarkt, jam recept, jam maken, jam betekenis, jam soorten