Volg ons via
 
 
 

Liever kleinkinderen dan vrijwilligerswerk

Minder vrijwilligerswerk maar stijging te zien bij grootouders die oppassen

Voor het eerst sinds de jaren tachtig is er een einde gekomen aan de constante stijging van maatschappelijke participatie van ouderen. De tijd die 65-plussers namelijk wekelijks besteden aan vrijwilligerswerk is gedaald van gemiddeld 2,2 naar 1,8 uur per week (tussen 2000 en 2005).

De 65-plusser is nu vooral druk met andere dingen, zoals betaald werk, oppassen, mantelzorg, mediagebruik, sociaal verkeer en hobby’s. Dit alles is gebleken uit het onlangs verschenen Factsheet maatschappelijke inzet door ouderen van MOVISIE.

Grootleveranciers af
Vitale ouderen werden ook wel geregeld de 'grootleveranciers' van vrijwilligerswerk genoemd. Maar liefst één op de drie senioren in de leeftijd van 55 tot 74 jaar zet zich vrijwillig in, waarmee ze gemiddeld zo’n zes uur per week actief zijn. Nu rijst de vraag hoe lang Nederland deze zilveren krachten voor het goede doel nog kan behouden.

Concurrentie in vrijetijdsbesteding
Eén van de redenen van de ommekeer is de toegenomen arbeidsparticipatie. Tussen 1992 en 2005 is de deelname van senioren aan het arbeidsproces toegenomen van 25% naar 40%. De overheid is zo geslaagd in de doelstelling om ouderen langer aan het werk te houden.

Daarnaast stijgt ook het aantal ouderen dat oppast op de kleinkinderen. Tussen 1980 en 2000 is het aantal uren dat ouderen hieraan besteden toegenomen van 2,6 naar 5,6 uur per week, meer dan een verdubbeling dus. In diezelfde periode zijn 65-plussers ook meer tv gaan kijken: van 14 uur per week in 1980 naar 17 uur per week in 2000.

Bron: vitaal.nl


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1322
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
oma zijn gedicht, oppas oma tips, grootouders willen niet oppassen