Volg ons via
 
 
 

Uien, smaakmaker en gezond

Uien | Gezond en rijk aan vitaminen

Nederlanders houden wel van een uitje, gemiddeld eten we per persoon zo'n vier tot vijf kilo.

Een goede gewoonte want uien zijn erg gezond. Ze bevatten vitamines B en C, calcium, fosfor en kalium. Ze zijn arm aan calorieën en beschermen tegen virusinfecties en hart- en vaatziekten.

Echte tranentrekkers

Zodra je een ui doorsnijdt komen er vluchtige stoffen vrij die ogen en neusgaten prikkelen, adem daarom door je mond tijdens het snijden. Bewaar uien buiten de koelkast, daar voelen ze zich het lekkerst, liefst op een koel donker plekje (ze zijn dan ongeveer 2 maand houdbaar).

Er zijn verschillende soorten uien, met allemaal hun eigen kenmerken en smaak.
  • De gele ui, de bekendste, geschikt voor warme gerechten. Scherp en lichtzoet
  • De rode ui, minder scherp en ze hebben een dunnere schil dan de gele ui;
  • De zoete ui, lekker om rauw te eten (op een hamburger), schillen zonder huilen;
  • De lente ui, ook wel bosui genoemd, lekker pittig;
  • De sjalot, favoriet bij de Fransen fijner van structuur en scherper dan de gewone ui.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
1 reactie(s)
Michael (Gast)
Geplaatst op 05-09-2011 om 23:59

"Gemiddeld eten we per persoon zo'n vier tot vijf kilo".
Per jaar? per maand? LOL!

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 4878
Categorie: 
Eten en Drinken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
uien gezondheid, uien planten, uien zaaien, uien poten, rode uien, uien snijden