Volg ons via
 
 
 

Toiletten in treinen en op stations moeten blijven

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Geen toilet in treinen of op stations maakt reizen per trein voor mensen met een stoma erg moeilijk. Een aantal van hen zal niet meer per openbaar vervoer kunnen reizen. De Nederlandse Stomavereniging doet een dringend beroep op de Nederlandse Spoorwegen en Prorail het voornemen terug te draaien om een aantal treinen niet meer uit te rusten met toiletten en ook stations minder vaak van toiletten te voorzien.
 
Mensen met een stoma maken van het toilet gebruik om hun stomazakje te legen. Omdat er geen controle is op wanneer ontlasting of urine wordt geloosd in het zakje, kan dit in één keer vol zijn. Of er kan een lekkage dreigen die zowel voor de persoon met de stoma als voor omstanders vervelend is. Snelle toegang tot een toilet is daarom voor mensen met een stoma een vereiste. Het ontbreken van toiletten op stations en in treinen ontneemt mensen met een stoma de mogelijkheid om met dit openbaar vervoer te reizen en beperkt hen ernstig in hun bewegingsvrijheid.

De Nederlandse Stomavereniging heeft inmiddels van leden zeer verontruste reacties ontvangen. Een van hen liet weten haar kleinkinderen niet meer zelfstandig te kunnen bezoeken. Voor anderen wordt het moeilijk per trein naar het werk te reizen. Deze ontwikkeling zet de tijd terug en belemmert mensen met een stoma om zo normaal mogelijk aan het dagelijks leven deel te nemen.

Nederlandse Stomavereniging

email- info@stomavereniging.nl

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1404
Categorie: 
Vervoer
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
ns, stoma, colostoma, iliostoma, ns reisplanner