Volg ons via
 
 
 

Vakantie of vakantiestress?

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Binnenkort is het weer vakantietijd. En zeker als je met de auto reist brengt dat vaak stress met zich mee. Een  lekke band op de snelweg, ruziende kinderen achter in de auto, een aanrijding of gewoon de drukte voordat eindelijk alles en iedereen in de auto zit. En als je dan eindelijk op de plaats van bestemming bent aangekomen, blijkt je accommodatie bar tegen te vallen......
 
Maar ondanks alles kijken we elk jaar weer verlangend uit naar de vakantie. De tijd die alles moet goedmaken wat we door het jaar heen gemist hebben en het middel om gespannenheid tegen te gaan. En een periode die mogelijk voor heel wat spanning zorgt.
 
Verandering en stress
De stress wordt met name veroorzaakt doordat we ons dagelijkse ritme en onze vertrouwde omgeving veranderen. Dat geldt trouwens niet alleen voor ons, maar ook voor onze medereizigers. Verder doen we tijdens de vakanties van alles in plaats van heerlijk niets te doen.
 
Rosy view
In de jaren negentig is uit onderzoek ook gebleken dat we onze vakanties heel wat rooskleuriger bekijken dan dat ze feitelijk waren. Achteraf zetten we onze roze bril op en vergeten we blijkbaar alle ongemakken en stress. En zolang de positieve kanten van vakantie opwegen tegen de negatieve kanten is er geen vuiltje aan de lucht.
 
Psychische problemen
Een probleem wordt het wel voor diegene die op vakantie psychische problemen krijgt, wat kan variëren van ernstige heimwee tot echte psychiatrische klachten. In bijna 75% van de gevallen blijkt het te gaan om mensen die deze problemen al eerder hebben gehad. Maar door de verandering van omgeving of stressmomenten kunnen deze klachten weer opspelen. Per jaar hebben zo’n 500 mensen er last van. Ben je goed verzekerd dan kun je gerepatrieerd worden.
 
Maar om echt uit te rusten kun je natuurlijk ook gewoon thuis blijven. De echte thuisblijvers weten het: dan is het eindelijk rustig in Nederland
 
Tips voor een ontspannen vakantie
- Neem de tijd voor de reis naar je vakantiebestemming
- Wees realistisch in je verwachtingen van de vakantie
- Denk niet dat je persoonlijke problemen zich vanzelf oplossen
- Bespreek je verwachtingen met eventuele reisgenoten
- Spreek ongenoegens uit zonder anderen aan te vallen
- Hou een dagboek bij, zeker als je alleen reist
- Zorg dat je bij een groepsreis genoeg momenten voor jezelf hebt
- Heb je net een emotioneel heftige tijd achter de rug, dan moet je je afvragen of dit
  het moment, of de manier van vakantie is, die passend is.
- Wees flexibel en geen controlfreak
- Heb humor en zie het van de zonnige kant

Bron: eo.nl


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2419
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
autovakantie, vakantie, reizen