Volg ons via
 
 
 

De Duivelsdrek bloeit in De Kruidhof

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Deze reusachtige plant staat middenin de Geneeskrachtige Kruidentuin van De Kruidhof in Buitenpost. Algemeen directeur Jan Willem Zwart staat er als meetlat naast. De man meet exact twee meter, de plant is zo'n halve meter hoger. De duivelsdrek bloeit weer eens, nadat er jaren achtereen geen bloemen uit de grond wilden komen. De latijnse naam is al even erg als de Nederlandse benaming: Ferula assa-foetida betekent letterlijk 'stinkend vehikel'. Uit de gedroogde wortel van de plant wordt hars gewonnen die in wierookmengsels gebruikt kan worden. De gemalen droge hars is al van voor onze jaartelling bekend in de Indiase keuken, waar het vooral door de heilige mannen, de Brahmanen, in plaats van de voor hen verboden knoflook wordt gebruikt. De geur is zo sterk, dat sommige mensen er onmiddellijk misselijk van worden. De mengeling van knoflook, maggi en zwavel is voldoende om duivels te verjagen.

 Een kluitje van dit goedje op de drempel van het huis is afdoende. Vanwege de antiseptische werking is het ook mogelijk om een klontje van de hars aan een ketting om de nek te dragen. Voor wie tegen de geur kon was dit een redelijk goede bescherming tegen ziekten als de pest. De plant is zichtbaar familie van de heel wat vriendelijker geurende venkel en dille. De schermbloemen van deze kanjer zijn enigszins bolvormig en donkerder geel dan die van de ons bekende keukenkruiden. De holle stengels van deze of een nauw verwante soort werden door nomadische volken in de Oudheid vermoedelijk gebruikt om vuur mee te vervoeren, bij wijze van fakkel dus. Ferula betekent letterlijk drager, vuurdrager in dit geval. Een bezoekje waard.

Kijk voor meer info op www.dekruidhof.nl

Zie ook:  Klik Hier

bron: culinair.net

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2483
Categorie: 
Wonen & Tuinieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
Botanische tuin, Rosarium, tuinen, planten, kruidentuin