Volg ons via
 
 
 

Rozen geven kleur en geur

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Rozen blijven het in de tuin altijd goed doen. De lange bloei, vanaf mei tot in het najaar, de heerlijke geur en de uitstraling van rozen maken, dat het nog altijd één van de populairste planten in de tuin zijn.

Standplaats
 Veel soorten rozen houden er van om in de volle zon te staan maar dat is niet voor alle soorten noodzakelijk. Ondermeer de klimroos New Dawn en Pink Cloud doen het zelfs op een plek op het noorden ook erg goed. Wanneer je rozen koopt kijk dan altijd even op het etiket wat voor jouw rozen de beste plek is. Rozen kun je bijna het hele jaar door planten als deze in een pot of container zijn gekweekt, behalve als het vriest. Zijn ze niet in een pot gekweekt dan kun je ze planten vanaf oktober tot april als het niet vriest.

Het planten
Voor je de rozen gaat planten spit je de grond goed door en mengt deze met compost en gedroogde koemest. Rozen houden van goede, voedselrijke grond. Voor je ze plant maak je de wortelkluit van de roos nat. Het beste kun je de gekochte rozen met pot en al een poosje in een emmer water zetten. Dat geldt ook voor de wortels van rozen die niet in een pot zijn gekweekt. Daarna plant je de rozen in een flink ruim plantgat. Let er even op: net boven de wortels zit een verdikking, de zogenaamde oculatieplek, deze moet net onder de grond komen. De grond voorzichtig aantrappen en water geven. Zet klimrozen niet te dicht tegen een muur of schutting aan, zodat de wind vrij spel heeft.

Er zijn zomerbloeiende rozen en er zijn doorbloeiende soorten. Zomerbloeiende rozen bloeien in juni en juli en veel soorten krijgen daarna kleurige bottels. Doorbloeiende soorten laten hun bloemen zien vanaf mei tot ver in het najaar. Kijk op het plantenetiket dat aan de plant hangt, voor de bloeitijd. Klimrozen doen het altijd erg goed in combinatie met andere klimplanten. Een erg mooie combinatie creeer je met klimrozen en de clematis.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1305
Categorie: 
Wonen & Tuinieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
roos, tuin, klimroos