Volg ons via
 
 
 

Wecken en inmaken lekker voor later

Wecken geeft ook in donkere maanden variatie op tafel.

De bekendste vorm van voedselconservering uit vroeger tijden is wel het roken, drogen, zouten, inleggen, steriliseren of wecken. Wecken in glas is als methode ruim honderd jaar oud. De kunst van het wecken werd van moeder op dochter doorgegeven. Wecken is niet alleen een lust voor het oog, het inmaken en wecken is een feestelijk gebeuren, zeker als groenten en het pas geoogst fruit uit de boomgaarden de vele stalletjes langs de weg sieren.

Het wecken is voor elk seizoen, en al generaties lang wordt er geweckt voor consumptie later, ruim na de oogstperiode. Om zo wat meer variatie op tafel te kunnen brengen in de donkere maanden van het jaar . De smaak en de geur van de weck was de grote verleider om deze intensieve methode jaren lang in zwang te houden. Talrijke inmaakboekjes verschenen dan ook bij het introduceren begin vorige eeuw van nieuwe elektrische en gasfornuizen.

Alle facetten van het conserveren worden in het Kookmuseum belicht, maar ook het roken,drogen, pekelen, inleggen in zand en het inmaken op azijn komen daar  aan bod.

Duizenden potten goed gevulde weckflessen, zoals een ruim 100 jaar geleden geweckte wilde eend en duinkonijn . Maar ook is er een rollade van circa 60 jaar oud. Er zijn peertjes en appeltjes op zoete sappen. Druiven,bramen,frambozen ,perziken… kortom teveel om op te noemen. Duizenden flessen staan te pronken in de koele kelder en in de voorraad kasten van het Friese Haulerwijk.

Al die potten en flessen hebben levensverhaal, afgestaan door de eigenaren vanuit een emotionele waarde. Bijvoorbeeld een eerste weck ingemaakt direct na het huwelijk, gekregen als huwelijks geschenk van grootmoeder of het loon van 3 jaar arbeid in een dominees gezin. Al deze verhalen zijn samen met de weckflessen gebundeld tot een weckboekje.

Volkskeuken Culinair
Eikensingel 30  
8433 JK Haulerwijk
www.volkskeuken.nl
www.academieculinairehistorie.nl
www.weckhistorie.nl


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 3680
Categorie: 
Eten en Drinken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
weckflessen, oogst, conserveren, wecken, inwecken