Volg ons via
 
 
 

Moederdag

Moederdag | Moeder wordt in het zonnetje gezet op tweede zondag in mei.

Ter ere van het moederschap werd door Anna Jarvis uit West Virginia in 1908 de Moederdag bedacht. Moederdag staat al jaren in het teken van moeder die op deze dag extra wordt verwend. Een ontbijt op bed, cadeautjes en iedereen in het gezin zet zijn beste beentje voor om deze dag zelf de huishoudelijke klusjes te doen. Kinderen zijn op scholl al vaak dagenlang bezig geweest om een surprise te maken voor moeder.

Moederdag is inmiddels een traditie geworden maar toch werden ook bij de oude Grieken moeders al vereerd. Zo werd de moedergod Rhea vereerd tot de lenteriten. Ook in de Katholieke Kerk kent mn al lange tijd de verering van Maria, moeder van Jezus.

Op de vierde zondag in de Vastentijd wordt in het Verenigd Koninkrijk Mothering Sunday gevierd. Deze dag, in de aanloop naar Pasen, is een christelijke feestdag en is de basis van de Moederdag die heden tendage wordt gevierd. De kerkelijke achtergrond van deze dag is sinds 1644 niet meer van toepassing.

Moederdag kreeg in Amerika pas echt vorm nadat Anna Jarvis (1864-1948) uit Grafton in 1908 haar moeder Ann Reeves Jarvis wilde herdenken. Zij was degene die in de Amerikaanse Burgeroorlog de zogenaamde Mother's Day Work Clubs organiseerde. Hulpbehoevende moedrs werden voorzien van voedsel en medicijnen. Dit concept werd door veel Amerikanen ondersteund en in 1914 werd door president Woodrow Wilson elke tweede zondag in mei uitgeroepen tot Mother's Day, een nationale feestdag.

Pas na de Eerste Wereldoorlog, rond 1925, werd Moederdag in Nederland een traditie.

Bron: Wikipedia

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1732
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
moederdag 2014, thema moederdag, moederdag cadeau, versje moederdag, surprise maken, rozen bestellen, cadeautje, moederdag cadeau