Volg ons via
 
 
 

Wel en wee over de kabouter

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Een kabouter is een klein sprookjesfiguurherkenbaar aan zijn/haar puntmuts die vaak rood van kleur is. Het is onbekend hoe groot een kabouter is. Rien Poortvliet schat de grootte op 15 cm inclusief puntmuts. Maar andere schrijvers en 'waarnemers' schatten de kabouter weer groter; tot wel 45 cm.

Kaboutermannen worden meestal afgebeeld met lange, eerbiedwaardige, volle baarden, bolle wangetjes en bolle buikjes. De volwassen mankabouter weegt ongeveer 300 gram, terwijl een volwassen vrouwkabouter 250 - 275 gram weegt. Het is niet bekend hoe oud kabouters kunnen worden, maar volgens de meeste vertellingen worden ze oeroud. Poortvliet schat de gemiddelde maximum-leeftijd op 350 jaar. Ze sterven dan door ouderdom, want volgens Poortvliet sterven kabouters nooit aan een ziekte.

Kabouters worden ook wel geroofd door roofdieren, zoals marters en katachtigen. Kabouters wonen, volgens de overlevering, in paddenstoelen. Maar ook konijnenholen en holle bomen worden erg graag bewoond. Kabouters zijn vrij sociaal en wonen het liefst dicht bij elkaar. Ze zouden geen dorpen bouwen, zoals de Smurfen. Kabouters onderhouden zeer nauwe contacten met mens en dier. Ze zijn de mensen zelfs vriendelijk gestemd. Ze verrichten doorgaans allerhande klusjes voor de mensen. Mensen geloven dat kabouters hun klusjes beter verrichten als je ze beloont met melk of brood. Bovendien geloven mensen dat kabouters door melk en brood 'gelokt' kunnen worden.

Kabouters zouden de dieren ook helpen in hun voortbestaan; zo tolereren kabouters geen roofgedrag van dieren. Ze zullen muizen en konijnen te allen tijde uit de klauwen van een wolf proberen te redden. Derhalve zijn ze de wolf ook vriendelijk gestemd en zullen hem altijd helpen. Kabouters komen alleen 's nachts uit hun huisjes. Bij hoge uitzondering vertonen ze zich overdag; ze hebben dan meestal een belangrijke taak te verrichten, zoals het inlichten van iemand over een opdracht. Ze zullen overdag nooit voedsel zoeken. In Nederland treft men de grootste concentraties aan op de Veluwe, in Drenthe, Overijssel, de Achterhoek en Zuid-Limburg. Er komen maximaal 15 kabouters per 100 hectare voor. In de vlakke gebieden zijn ze nog schaarser en komen ze alleen voor op boerderijen en in molens. In de steden vinden we de huis- en tuinkabouters. Langs de kusten (met piekconcentraties in Noord-Holland) komen enkel de duinkabouters voor.

In België zijn kabouters veel schaarser dan in Nederland (ongeveer 20 per 570 hectare). De voornaamste oorzaak hiervoor is het ietwat warmere klimaat. Ze komen vooral voor in Vlaams-Brabant en Limburg. De voornaamste kaboutersoorten zijn ginds : de tuinkabouter, de huiskabouter en de boskabouter. In Nederland komen verschillende kabouterrassen voor.

Bierkabouter: Deze komt oorspronkelijk uit België, en is het bekendst vanwege de afbeelding op een fles "echouffe" of "La Chouffe" bier.

Verder heeft Poortvliet die rassen hun benamingen gegeven naar aanleiding van de gebieden waar ze in leven;

Boskabouter: zeer schuwe kabouter van loofbossen, naaldbossen en heide. Soms in de duinen. In Nederland vooral op de Veluwe. Algemeen.
Zandkabouter: schuwe kabouter van duinen en zandverstuivingen. In Nederland overal in de duinen langs de Noordzeekust en op de Waddeneilanden. Ook in het Kootwijkerzand en de Loonse- en Drunense duinen. Zeldzaam.
Graskabouter: schuwe kabouter van de drogere weilanden langs de grote rivieren. Ook in vochtige broekbossen langs rivieren en beken. In Nederland langs alle grote rivieren. Leeft als enige kabouter in zelf gebouwde plaggenhutjes. In bossen bewoont dit kabouterras holen in bomen.Algemene zomergast.

Tuinkabouter: weinig schuwe kabouter van tuinen, parken, binnenplaatsen, straten, pleinen en begraafplaatsen. Soms aan bosranden. Woont vooral in huizen op zolder of in een kelder. Haalt eten uit tuinen. Zeer algemeen.
Huiskabouter: tamelijk schuwe kabouter van huizen, kerken, winkels en kantoren. Ook vaak aan boord van schepen, dit in tegenstelling tot de andere rassen. Haalt eten uit gebouwen of schepen. Woont op zolders en kelders. Zeer algemeen.
Siberische kabouter: weinig schuwe tot brutale kabouter. Uitsluitend in de Achterhoek en Noord-Groningen. Leeft uitsluitend in konijnenholen. Zeer zeldzame wintergast.
Sneeuwruimkabouter: volgens verhalen zijn dit de kabouters die het sneeuw opruimen.

Algemeen.
Kabouters haten warme gebieden. Ze zullen dan ook niet zuidelijker dan België worden aangetroffen.

Voorbeelden van bekende kabouters
Kabouter Plop - Hoofdpersoon in een Vlaamse kinder-TVserie
David de kabouter - Hoofdpersoon van een tekenfilmreeks, gebaseerd op de rijk geïllustreerde boeken van Rien Poortvliet
Paulus de Boskabouter - In de zestigerjaren zeer populaire poppenserie op de Nederlandse TV.
Kabouter Piggelmee
Kabouterkoning Kyrië - De kabouterkoning uit oude volksverhalen in de Kempen, een streek in Noord-Brabant.

In de absurdistische strip DirkJan, getekend door Mark Retera, heeft de hoofdpersoon geregeld last van kabouters.
Peer de Plintkabouter, getekend door Marq van Broekhoven, die dikwijls controversiële avonturen beleeft.
Pinkeltje, hoofdpersoon in een reeks boeken waarin hij avonturen beleeft met Pinkelotje, Snorrebaard, Wiebelstaartje, Wolkewietje en anderen. Vanaf het tweede boek maakt zijn schepper Dick Laan ook deel uit van het verhaal.
Kabouter Wouter,een humoristische wekelijkse strip in Stripelmagazine, getekend door Wouter Goudswaard.

Zie ook: www.rijkderkabouters.nl

bron: wikipedia

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 3602
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
kabouters, paulus de boskabouter