Volg ons via
 
 
 

Patchwork is lapjeswek

Patchwork | De handwerktechniek waarbij men allerlei verschillende lapjes katoenen stof aan elkaar naait.

De handwerktechniek waarbij men allerlei verschillende lapjes katoenen stof aan elkaar naait noemt men patchwork. De lapjes stof die men gebruikt bestaan uit vele kleuren en in uit allerlei verschillende maten. Hierdoor ontstaat en onbeperkte mogelijkheid om tot een fraai eindproduct te komen.

Patchwork werd in de 18e en 19e eeuw veel toegepast. Van gebruikte kleding haalde men stukjes stof af en met al deze lapjes kon men bijvoorbeeld een warme deken in elkaar naaien. Vooral in economisch minder goede tijden was deze handwerktechniek een middel om van gebruikte stoffen in eigen onderhoud te kunnen voorzien. Na de Tweede Wereldoorlog werd het uitoefenen van de handwerktechniek steeds meer een hobby waarbij men elkaar opzoekt en veelal gezamenlijk aan het handwerken slaat. Het werd dan ook meer en meer een sociale bezigheid waarbij men tevens elkaars patronen kan uitwisselen.

De techniek van patchwork

Patchwork kent verschillende technieken waarvan het werken met een mal van dun karton wel de bekendste is. Op de achterkant van een lapje stof legt men een mal waarna de stof, een centimeter groter dan de mal, wordt afgetekend en uitgeknipt. wanneer er voldoende lapjes zijn uitgeknipt worden deze met de goede kant naar binnen, aan elkaar genaaid. Zo ontstaan er verschillende blokken met lapjes die aan elkaar zijn vastgenaaid. Zijn er inmiddels voldoende blokken voorhanden, dan worden ook deze weer met kleine steekjes aan elkaar genaaid. Hiertussen is het mogelijk om tussenbanen (sashings) te creëren. Wanneer alle blokken aan elkaar vastzitten, komt er nog een rand omheen, de border.

Naaimachine neemt veel werk uit handen

Na de intrede van de naaimachine heeft deze veel werk van het patchwork overgenomen. De vele lapjes stof worden vaak door quilters aan elkaar gezet in een zogeheten blokhut motief. Het middenblok wordt het haardvuur genoemd en daarom heen komen repen stof totdat een blok is ontstaan. Hierna worden alle blokken aan elkaar gezet tot men een product heeft in de gewenste grootte.

Nu heeft men alleen nog maar de top klaar en moet er nog een achterkant aan het lapjeskleed worden gemaakt. Is dit eenmaal gebeurt dan wordt de binnenkant opgevuld met wol, katoen of een ander soort vulling. Tot slot worden alle delen drie lagen op elkaar vast genaaid. Deze techniek noemt men quilten en ook dit is in veel verschillende fraaie patronen mogelijk.

Babydekentjes, wandkleden en spreien maar ook kledingstukken worden tegenwoordig van patchwork gemaakt. De fraaiste creaties worden door quiltgroepen, overal in het land, regelmatig tentoongesteld.

Bron: Wikipedia


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1728
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
patchwork benodigdheden, patchwork stof, quilten, patchwork winkels, patronen patchwork