Volg ons via
 
 
 

Noodzaak bril, moderne kwaal

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.Noodzaak bril, moderne kwaal

Slecht kunnen zien en wat zou je dan zonder een bril moeten? Dat kun je je niet voorstellen. Toch is de noodzaak voor een bril een moderne kwaal. Uit onderzoek blijkt dat jongeren onder de primitieve stammen vrijwel altijd goed konden zien. Wie nu de echte uitvinder van de bril is, is niet helemaal bekend.

Geschiedschrijvers melden dat keizer Nero door een smaragd naar de gladiatorengevechten keek. Men vermoedt dat hij dat deed omdat hij bijziend was. Dit is dan de oudste vermelding van wat een bril kan worden genoemd. Smaragd is een variëteit van beryl.

Vanaf 1280 wordt er in Italië melding gemaakt van lenzen die gebruikt werden om het gezichtsvermogen te verbeteren. Het is mogelijk dat in die tijd ook al een soort brillen in gebruik waren in de Arabische wereld en in China, maar de gegevens daarover zijn nogal vaag. Mogelijkerwijze is deze uitvinding in de 13e eeuw op een niet nader vast te stellen plaats gedaan en heeft zij zich vervolgens snel over een groot gebied verbreid.

De Romeinen hielden aan het begin van onze jaartelling met de hand, een geslepen edelsteen voor het oog om zo beter te kunnen zien. Het woord 'bril' komt van het mineraal beryl. Dit werd gebruikt om geslepen glazen te maken.

In de 13e eeuw begonnen Toscaanse monniken met 'moderne' brillen. Zij monteerden twee lenzen die middels een scharniertje op de neus kon worden gezet. Op deze manier kon men de bijbel beter lezen.

De moderne bril, met poten die de bril achter de oren bevestigen, dateert pas uit de vroege 18e eeuw, en wordt het eerst in Engeland vermeld. De poten worden door de vakman veren genoemd.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1814
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
leesbril, Pearl