Volg ons via
 
 
 

Rijst koken, stomen, quellen, pilaf of risotto

Op welke manier kun je de rijst koken?

Koken
De eenvoudigste methode is rijst koken in water met wat zout. Regelmatig omroeren. Afhankelijk van de soort is de rijst na twaalf tot veertig minuten gaar. Eventueel afgieten en zo opdienen.

Stomen
Rijst stomen neemt veel tijd in beslag. De rijst wordt eerst gewassen dan net onder water gezet en minstens twee uur geweekt. Daarna afgieten en koken, afhankelijk van de soort rijst tussen de zes en twintig minuten, in een stoompan boven kokend water. Groene- en kleefrijst leent zich hier goed voor.

Quellen
Bij deze absorbeermethode wordt rijst met twee keer zoveel koud water op het vuur gezet en aan de kook gebracht. Daarna hitte temperen. De rijst zet uit en is, afhankelijk van de soort, na één tot drie kwartier gaar. Quellen hoeft niet op het gas maar kan ook in de oven, zelfs in een ouderwetse hooikist. Dit kan goed met jasmijn- en basmati rijst .

Pilaf
Er zijn twee manieren om rijst volgens de pilafmethode klaar te maken. De rijst eerst bakken tot de korrels glazig zijn en dan (twee keer zoveel) water toevoegen. Of de gebakken rijst aan kokend water toevoegen. Daarna hitte temperen en de rijst langzaam het water laten absorberen. Deze methode is zeer geschikt voor langkorrelsoorten.

Risotto
Voor risotto wordt rondkorrelige rijst gebruikt. Deze wordt in boter of olie gebakken tot hij glazig is. Dan heet vocht toevoegen tot de rijst bedekt is. Na 15 minuten is een soort rijstebrij ontstaan met stevige korrels. Is de rijst te plakkerig voeg dan wat geraspte Parmezaanse kaas toe (goed roeren).


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2415
Categorie: 
Eten en Drinken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
rijst koken in magnetron, rijst koken op inductie, rijst koken hoe lang