Volg ons via
 
 
 

De tulp blijft altijd geliefd

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Dutch tulips from their beds
Flaunted their stately heads.
James Montgomery

De Britse dichter James Montgomery beschreef de Nederlandse tulpen als bloemen die met statig opgeheven hoofden staan te pronken. Natuurlijk kennen we allemaal de ons zo bekende bloembollenvelden. Het citaat heeft dan ook tot op de dag van vandaag nog niets aan kracht verloren.

Tulpen
De tulp is van oorsprong geen Nederlandse bloem. De oorsprong van de tulp ligt in het Verre Oosten, de omgeving van Iran en Afghanistan. Via via kwam de bloem terecht in Turkije en uiteindelijk in Europa.

Carolus Clusius, een Nederlandse plantkundige heeft de tulp rond 1590 in Nederland geïntroduceerd. Kort daarna groeide de tulp uit tot statussymbool, het was heel normaal om duizenden guldens voor tulpenbollen te betalen. Deze periode werd door het volk ook wel de tulpenmania genoemd.

 Soorten
De tulp behoort tot het plantengeslacht Tulipa en is gemakkelijk te cultiveren. Zonder tussenkomst van de mens muteert ze vrij gemakkelijk, waardoor het aantal soorten groot is en en nog steeds toeneemt. De bekendste soorten zijn: enkelbloemige tulpen, dubbelbloemige tulpen, botanische tulpen, Darwin hybriden, leliebloemige tulpen en franje tulpen. Ook zijn er veel kleurvarianten.

Kenmerken
De Tulp heeft een zachte en kwetsbare steel die krom groeit in de vaas. Bijsnijden of opnieuw schikken van de bloemen is daarom soms nodig. De bladeren liggen kelkvormig om de stengel heen en vormen met de tulp zelf het karakteristieke beeld van de tulp. De Tulp is reukloos en heeft daarom vooral decoratieve waarde.

Bijzonderheden
De naam is afgeleid van het Perzische woord tulipan dit betekent tulband.. Als symbool van hun status droegen Ottomaanse Sultans uit Perzië namelijk een tulp op hun tulband. Ondanks het feit dat de oorsprong van de tulp niet Nederlands is, behoort de bloem tegenwoordig wel tot één van de grootste exportproducten van ons land. De tulp is vooral geliefd bij toeristen. Ze bezoeken massaal de tulpenvelden en de Keukenhof is ontzettend populair.

Het hoogtepunt van de tulpengekte was in de tijd van Rembrandt. Veel tulpen werden vereeuwigd in schilderijen en tekeningen. De meest exotisch uitziende tulpen (met streepjes door de bloembladeren) werden hiervoor gebruik. Toen wist men echter nog niet dat de oorzaak van deze lijntjes in de tulp eigenlijk een virus was, het mozaïekvirus genoemd. Heden ten dage is men in staat virusvrije gevlamde tulpen te kweken.

Verzorging
- Gebruik kraanwater op kamertemperatuur;
- Snij de stengels schuin af en zet ze in een schone vaas;
- Zet ze niet in de zon of bij een warmte bron. Kies liefst een koele niet zonnige standplaats;
- Leg geen rijpend fruit in de buurt van de tulpen. Het ethyleengas dat daarbij wordt geproduceerd zal de tulp sneller laten verouderen.

Bron: voorbeginners.info

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2848
Categorie: 
Wonen & Tuinieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
bloembollen, Keukenhof, bollenvelden