Volg ons via
 
 
 

De kerstboom, een vruchtbaarheidssymbool...

Hoe oud het gebruik van de kerstboom nu exact is, is niet geheel duidelijk

Wist je dat...

... de kerstboom een vruchtbaarheidssymbool is

Traditioneel halen de meeste mensen rond deze tijd de kerstboom in huis om deze te versieren met lampjes, kerstballen en slingers. Bij de meeste mensen is echter niet altijd even duidelijk waar de traditie van de kerstboom nu eigenlijk vandaan komt.

De traditie van de kerstboom gaat terug tot de tijd van de oude Germanen, waar de kerstboom gold als een vruchtbaarheidssymbool. Deze groenblijvende boom vertegenwoordigde de vernieuwing van het leven en stond zodoende centraal in de Midwinter-viering. De Germanen vierden op 21 december al hun midwinter- of joelfeesten, waarbij het kwaad werd verdreven en het licht werd begroet.

Hoe oud het gebruik van de kerstboom nu exact is, is niet geheel duidelijk. Wel is het zo dat de christelijke kerken de kerstboom lange tijd hebben geweerd. Hierbij was de uitleg van de kerk dat de kerstboom niets met de inhoud van het kerstfeest  te maken had en de aandacht van de geboorte van Jezus afleidde.

In het begin van de 16e eeuw werd de kerstboom door een aantal geestverwanten toch tot symbool van de geboorte van Jezus verklaard. Eerst stond de boom alleen nog in kerken, maar sinds het einde van de negentiende eeuw halen de mensen de kerstboom ook de huiskamer binnen.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2361
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
kerst, kerstboom betekenis, kerstboom soorten , kerstboom kopen